http://www.mernokkapu.hu Nyomtatás
 
2011-09-20 12:24

Freiberg, Humboldt

|

Dr. Rigó Mihály okl. erdőmérnök és okl. építőmérnök újabb adalékokkal szolgál a mérnökképzésről, különös tekintettel magyar mérnökképzés bölcsőjére, a majd 250 éves selmecbányai hagyományokra, és a német tapasztalatokra.
Jelen írás kiegészíti a hasonló témájú korábbi [Minőség (a) felsőfokon] című dolgozatot.

Az előzmény a Minőség (a) felsőfokon című cikk itt olvasható

 

 

Röviden a célokról és a figyelemre méltó példákról.

Célom kettős:
– visszaadni a selmecbányai Akadémia rangját,
– német példát is állítani a hazai felsőoktatási változásokhoz.

Mit tanulhatnánk?

1. Németországban van tehát műszaki egyetem és egyetem! Nincs tudományegyetem, mint ahogyan nincs tudománytalan egyetem sem. Ha egyes intézmények nevükben viselik a tudományegyetem megkülönböztetést, akkor a többiébe be kell írni a tudománytalan egyetemet, ami nyilván képtelenség. Képtelenség a Budapesti Műegyetemet tudományegyetemi kategóriába rakni, mert nincs ott pl. orvosképzés! A Műegyetem nevében már a gazdaságtudományi jelző is túlzás, tekintettel arra, hogy a Duna mások partján, vele szemben, ezt alaposabban művelik. A pénzt más módon is oda lehet adni a kiszemelt helyekre, ennek nem kellene a névben megjelenni. Arról nem is beszélve, hogy minden egyetem – alapfeladatként – kutat is! A nem tudományegyetemi rangú egyetemek egyfajta másodrangú egyetemmé tétele megengedhetetlen. Ez egyfajta elfekvő egyetem csoport lenne.

2. A műszaki főiskolákból nem úgy csináltak egyetemet, hogy elkezdtek pl. zenét, jogot, „médiatudományt” tanítani! Vissza kell állítani a műszaki főiskolákat. Meg kell viszont akadályozni azt, hogy főiskolai végzettséggel egyetemi végzettséget igénylő munkahelyek betölthetők legyenek!

3. Csak annyi ideig tanítottak, amennyi időt valóban kért a tananyag. Nem „turbósitottak” oda nem illő tantárgyak beiktatásával csak azért, hogy kiteljen az 5 év. Selmec kezdetben 2, majd 3, végül 4 évig tanította növendékeit.

4. Selmecen az akkori világ leghíresebb oktatói adtak elő. Ma nincs ilyen számban meg ez az előadói minőség, nincs annyi szaktekintély, hogy minden nagyobb város „egyetemét” kiszolgálja. Megengedhetetlen, hogy egy oktató több felsőfokú intézményben alap előadóként szerepeljen.

5. A felsőfokú oktatási intézmények nem voltak a fölös munkaerő elfektetői, nem ezekkel oldották meg az ifjúsági munkanélküliséget.

6. Nem volt fejpénz, de volt minőség. Meg kell szüntetni a tömegtermelést!

7. Tandíj helyett ösztöndíj kell, mint volt ez Selmecbányán is, és van a mai Freibergben is, ha jól tudom. Jó példa ennek mértékére az a tény, hogy pl. Kiss Ferenc volt selmeci erdőmérnök hallgató – később Móra Ferenc által elnevezve: a szegedi erdő atyja - tandíjának nagy részét haza tudta küldeni nagy létszámú, szegény sorsú családja támogatására.

 

A teljes cikk Freiberg, Humboldt címmel itt olvasható.