http://www.mernokkapu.hu Nyomtatás
 
2011-09-19 18:55

Összekötő vízi utak

|

Felhívás Európa vízparti fővárosainak együttműködésére

Hutiray Gyula városfejlesztési főpolgármester-helyettes és Vitézy Dávid a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) vezérigazgatója Budapest város képviseletében pénteken Brüsszelben aláírták az európai vízparti fővárosok együttműködéséről szóló kiáltványt (Charta). A Charta legfőbb célja a folyók adta lehetőségek minél szélesebb körű kihasználásának elősegítése a városi logisztikában és áruszállításban.

A Fővárosi Önkormányzat és a BKK támogatja a Charta célkitűzéseit, hiszen Budapesten a Duna fővárosi szakasza nem csak a közösségi közlekedés, hanem az áruszállítás tekintetében is számtalan kiaknázatlan lehetőséget rejt magában. A Charta aláírásának aktualitást ad, hogy a Fővárosi Közgyűlés augusztus 31-én a BKK-t bízta meg a dunai rakpartok városfejlesztési és hasznosítási koncepciójának elkészítésével. Városonként (Berlin, Bécs, Brüsszel, Budapest, Párizs) két aláíró látta el kézjegyével a dokumentumot az Európai Bizottság képviselőjének jelenlétében, Budapestet a Főváros nevében Hutiray Gyula főpolgármester-helyettes és Vitézy Dávid, a BKK vezérigazgatója képviselte.

 

A Charta aktualitását az adja, hogy a városi közlekedés problémáinak európai dimenziói nemrégiben ismét a figyelem középpontjába kerültek. 2009-ben az Európai Bizottság készített egy városi mobilitással foglalkozó akciótervet, a belga EU elnökség ideje alatt pedig konferenciát szervezett a városi teherszállításról. A Bizottság 2011. március 28-án hozta nyilvánosságra az Európai Unió közlekedéspolitikájáról szóló Fehér Könyvet, melyben az egyik legfontosabb kitűzött hosszú távú cél a széndioxid-mentes városi logisztika elérése a városközpontokban.

 

A transzeurópai közlekedési hálózat (TEN-T) felülvizsgálatában fontos szerepet szánnak az európai fővárosoknak: a TEN-T áruszállítási hálózat fő csomóponti szerepeit ugyanis várhatóan e fővárosok fogják betölteni. Az európai közlekedéspolitika fejleményeinek tekintetében, a fővárosok politikai és vízi közlekedési hatóságai a ma aláírt Chartával elkötelezik magukat arra, hogy a közlekedéspolitikájukat úgy alakítják, hogy a fenntartható közlekedési módok teherszállításban történő alkalmazásával, és a belvízi közlekedés pozíciójának megerősítésével a jövő TEN-T hálózatában betöltsék a nekik szánt csomóponti szerepet. A felhívás aláírásával ezen európai fővárosok a Bizottság által megfogalmazott célok elérésében élenjáró szerepet kívánnak betölteni és elérni, hogy az Európai Unió kiemelt figyelmet fordítson közlekedési és támogatási politikájában is a nagyvárosi folyók közlekedési szempontú fejlesztésére.

 

Budapest, 2011. szeptember 16., péntek (OS) 

Kiadó: Budapesti Közlekedési Központ