http://www.mernokkapu.hu Nyomtatás
 
2011-09-14 15:03

A szén-dioxid mellett más üvegházhatású gázok is károsak

|

Az egész világ számára mintaértékű európai klímapolitika középpontjában eddig a szén-dioxid kibocsátás csökkentése állt. Túlnyomórészt a szén-dioxid kibocsátás folyamatos csökkenésének köszönhető, hogy az Európai Unió a 2006-ban elfogadott energia- és klímacsomag következetes végrehajtásával akár 25%-al is csökkentheti kibocsátását 2020-ra.

Ehhez a technológiai előrehaladás mellett a 2004 óta csatlakozott új tagállamok kedvező szén-dioxid mérlege is hozzájárult  – hangsúlyozta Tabajdi Csaba, az EP Környezetvédelmi Bizottságának tagja. 

 

Más üvegházhatású gázok kibocsátásának visszafogásával azonban még jelentősebb hatást érhetünk el. A légkondicionáló berendezésekben, a hűtőkben és a csúcstechnológiai iparágakban alkalmazott bizonyos gázok üvegház-hatása akár több százszor erősebb lehet, mint a szén-dioxidé Ehhez a technológiai előrehaladás mellett a 2004 óta csatlakozott új tagállamok kedvező szén-dioxid mérlege is hozzájárult  - hangsúlyozta Tabajdi Csaba, az EP Környezetvédelmi Bizottságának tagja Ehhez a technológiai előrehaladás mellett a 2004 óta csatlakozott új tagállamok kedvező szén-dioxid mérlege is hozzájárult  – hangsúlyozta Tabajdi Csaba, az EP Környezetvédelmi Bizottságának tagja Ehhez a technológiai előrehaladás mellett a 2004 óta csatlakozott új tagállamok kedvező szén-dioxid mérlege is hozzájárult  –  hangsúlyozta Tabajdi Csaba, az EP Környezetvédelmi Bizottságának tagja –mondta a magyar szocialisták delegációvezetője, az Európai Unió üvegházhatású gázok kibocsátását vizsgáló európai parlamenti vitában.

 

A mezőgazdaság terén szintén jelentős kibocsátás-visszafogást érhetünk el. Az EU mezőgazdasági ágazata a Világbank becslései szerint az uniós metán-kibocsátásnak nagyjából 40%-ért, a nitrogén-oxid kibocsátás közel 60%-ért felel. Ismert, hogy a metán által kiváltott üvegház-hatás 25-szöröse, a nitrogén-oxid hatása csaknem 300-szorosa a szén-dioxidénak. A Közös Agrárpolitika küszöbön álló reformja többek között célul tűzte ki, hogy a klímapolitikai célokat szolgáló mezőgazdasági kutatásra és az ilyen gyakorlatok elterjesztésére fordítható összegeket jelentősen megnöveljék.

 

Az állattartás esetében a metán-kibocsátás csökkenthető jelentősen. Fokozni kell a kutatásokat a kérődző állatoknak összeállított különleges takarmányok, a sertéstelepeken képződő hígtrágya savasítása, illetve a trágya, a növényi vagy az állati mezőgazdasági melléktermékek biogázként történő hasznosítása terén. A biogáz elterjedése a fosszilis energiahordozók használatát is csökkentheti a mezőgazdasági termelésben, miként ezt a 2008-ban általam készített EP jelentés is megerősítette – mondta Tabajdi Csaba. Kiemelte, hogy a növénytermesztés esetében a műtrágya-használat mérséklése, időben és térben való célzottabb használata jelentős mértékben elősegítheti a nitrogén-oxid kibocsátás csökkentését.

 

A Közös Agrárpolitika keretében ezért külön támogatásban kell részesíteni a természetkímélő gazdálkodási eljárásokat. Ezt szolgálja többek között a közvetlen kifizetések keretében a zöld komponens bevezetése. 

 

Budapest, 2011. szeptember 14., szerda (OS)


Kiadó: Magyar Szocialista Párt Európai Parlamenti Delegációja