http://www.mernokkapu.hu Nyomtatás
 
2011-09-08 14:30

Tőkés László az Óbudai Egyetem tiszteletbeli doktora

|

Az Óbudai Egyetem rektora és szenátusa Doctor Honoris Causa, azaz tiszteletbeli doktori címet adományozott dr. Tőkés Lászlónak, a Partiumi Keresztény Egyetem elnökének, az Európai Parlament alelnökének.
A díszdoktoravatásra a budapesti Művészetek Palotája Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermében, az Óbudai Egyetem Kibővített Tanévnyitó Ünnepi Szenátus ülésén került sor.
A doktorrá avatás során Tőkés László talárt és tiszteletbeli doktori oklevelet vehetett át prof. dr. Rudas Imrétől, az egyetem rektorától.

Az erdélyi politikus 1952. április elsején született Kolozsváron, teológiai tanulmányait is itt végezte. A 70-es évektől küzd hazájában a magyar kisebbség jogaiért, nyíltan ellenezte és bírálta Ceausescu falurombolási politikáját.
1996-tól a Magyarok Világszövetsége tiszteletbeli elnöke. 1999-ben megalapította a Partiumi Keresztény Egyetemet, amelynek elnöki tisztségét viseli. 2003-tól az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke, 2010 júniusától az Európai Parlament alelnöke.


Számtalan magyar és nemzetközi díjjal és kitüntetéssel jutalmazták. Többek között elismerésben részesült a romániai magyarság érdekében kifejtett áldozatos munkájáért. Tulajdonosa egyebek mellett a Berzsenyi-, a Roosevelt-, a Pro Fide-, a Hűség-díjnak, a Truman-Reagan Szabadságéremnek. 1990-ben Nobel-díjra jelölték. Az Óbudai Egyetem mellett díszdoktora a Regent University-nek (USA) és a Hope College-nek (USA).


Prof. dr. Fodor János rektorhelyettes, az Egyetemi Doktori Tanács elnöke laudációjában felvázolta a kitüntetett életútját, majd kiemelte, az egyetem büszke arra, hogy ezt a címet adományozhatja Tőkés Lászlónak, elismerve a magyar nemzet, a tudomány, a művelődésügy, az emberiség fejlődése, a hazai és nemzetközi közélet, illetve a felsőoktatás fejlesztése területén kifejtett példaértékű tevékenységét.


A tiszteletbeli doktori cím átvételét követően Tőkés László fogadalom-tételére került sor, majd székfoglaló előadást tartott. Kifejtette, hogy a munkán alapuló társadalmi élet fontos intézménye az Óbudai Egyetem és általában a felsőoktatási intézmények.
A politikus kitért a műszaki tudományok kelet-közép-európai társadalmakban elfoglalt helyzetére, és örömét fejezte ki, hogy az Óbudai Egyetem szakmai kapcsolatot tart fenn a határon túli magyar kutatókkal, felsőoktatási intézményekkel.
Tőkés László kiemelte, Európában a mobilitásra helyezik a hangsúlyt, és azt erőltetik, hogy a diákok vándoroljanak egyik helyről a másikra. Ez helyes, peregrináljanak a fiatalok, de ne feledjék, hogy az egykori peregrinusok hazajöttek és népüket szolgálták! - hangoztatta Tőkés László, majd Isten áldását kérte az egyetemre és a magyar népre. Budapest, 2011. szeptember 8., csütörtök (OS)

Óbudai Egyetem