http://www.mernokkapu.hu Nyomtatás
 
2011-09-07 19:21

Végh-féle quadricikli

|

Lábbal irányítható és egyben hajtható könnyű, egyszerű felépítésű, négykerekű jármű. Különösen sportolásra, illetve szabadidős tevékenységre használható.

A quadricikli egyik változata kb. 20 kg tömegű, két kerék hajtású. A járműn két fék és sebességváltó is van, de pedálja és (kézi) kormánya nincs. Lábbal kell hajtani és kormányozni is. Jól gyorsul, kényelmes és használata legalább olyan könnyen megtanulható, mint a kerékpározásé.

A találmány lényege az a felismerés, hogy az első tengely a kormányzáson túlmenően, hajtásra is alkalmas, ha lehetővé tesszük, hogy adott szakaszon előre-hátra is mozgatható legyen, és ezt a mozgást alkalmas áttételen keresztül átvisszük a hajtó kerekekre. A találmány szerinti jármű tehát olyan egyszerű felépítésű, könnyű quadricikli, amelynek az első tengelye egy csúszótengely. A csúszótengely (csapágyazva) egy sínen (csövön) a jármű vázához viszonyítva előre-hátra képes mozogni, és alkalmas mechanikai áttételen keresztül a hátsó vagy az első kerekeket hajtani.


A hátsó kerekek hajtása a következőképpen történik. Miután felültünk a járműre a lábunkat az első tengelyre helyezzük. Célszerű a cipőket könnyen oldhatóan felcsatolni a tengelyre. Ezek után két lábbal előre nyomjuk az első tengelyt, amely meghúz egy láncot, ami hajtja a fogaskereket, a hátsó tengellyel és a rajta lévő kerekekkel együtt. Hátraengedve az első tengelyt, egy gumikötél azt visszahúzza, miközben a racsnis fogaskerék szabadon fut, illetve a hátsó tengely és a kerekek is szabadon futnak előre. Ezután kezdődik a mozgás elölről és a jármű folyamatosan halad. Minden hajtó ütemet egy nem hajtó követ, amely időben lehet hosszabb is, rövidebb is. A jármű irányítása egyszerűen az első tengelyre helyezett (csatolt) lábakkal történik.


Megjegyezzük, hogy az első tengely mozgása nem okoz számottevő energia-veszteséget, nem teszi instabillá a járművet, és egyensúlyozni sem kell. Az ülés kényelmes, a két kéz pedig felszabadul a kormányzás alól. Mivel a szerkezet egyszerű, kialakítható kis súlyú, tetszetős kiviteli alak.

Végh András
fizikus