http://www.mernokkapu.hu Nyomtatás
 
2011-09-05 11:08

A biztonságos atomenergiához további források kellenek

|

Az EP szakbizottsága elfogadta, ezzel a plenáris ülés vitájára bocsátotta azt a jelentést, mely az EURATOM decemberben végződő 7. kutatási programja folytatásához rendelhet további forrásokat.
Herczog Edit szocialista árnyék-jelentéstevő szerint további 2,5 Mrd eurót kellene a költeni a biztonságosabb nukleáris energiára a következő két évben.

Ismert, hogy az EURATOM szerződés keretében létrehozott – többek között a fúziósenergia kísérletekre fókuszáló – 7. kutatási és képzési keretprogram 2011 decemberével véget ér. Ha Európa nem biztosít további forrásokat a nukleáris szakterület számára, akkor az unió 2014-ben induló 8. K+F keretprogramjáig (FP8) nem lesz elehetőség a megkezdett munka folytatására. Ezzel Európa súlyos lépéshátrányba kerülhet az energetika terén. A szakbizottság által most elfogadott javaslat szerint a futó projektek 2012-13 közötti finanszírozása érdekében létre kell hozni egy 2,5 Mrd eurós, kétéves keretprogramot. Ezzel nemcsak a forráshiánynak vehetjük elejét, de az atomkutatásokat a többi, hétéves tudományos keretprogramhoz is igazíthatjuk – érvelt Herczog Edit a jelentés kapcsán. A szocialista szakpolitikus szerint a kétéves program az atomenergia kapcsán a közelmúltban fellángolt politikai vitákra is rugalmasabban reagálhat. A képviselő úgy fogalmazott: mindegy, hogy Európa a kivonulás vagy a nukleáris bővítés mellett dönt a jövőben, a nagyobb biztonsághoz, a hatékonyabb hulladékkezeléshez vagy épp a leszereléshez szükséges mérnöki tudást sem tudjuk kitermelni forráshiányos környezetben. Budapest, 2011. szeptember 1., csütörtök (OS)

 

Kiadó: Magyar Szocialista Párt Európai Parlamenti Delegációja