http://www.mernokkapu.hu Nyomtatás
 
2011-09-05 10:52

Autópálya Budapest szívében?

|

Autópálya vagy városi közlekedés Budapest szívében? A Magyar Kerékpárosklub álláspontja a Keleti pályaudvar - Erzsébet híd közlekedési tengely helyzetéről
Budapest közepén – egy korábbi téves közlekedéspolitikai döntés miatt – autópálya halad keresztül. Az Erzsébet hídon 2x3 sávban áramlanak be a gépjárművek a Kossuth Lajos utcába, a Rákóczi útra és a rakpartra. Akadályozzák a városi közlekedést, zajjal és szennyezett levegővel terhelik a környezetet.

A buszsáv ellenére a közösségi közlekedés járművei nem tudnak akadálymentesen haladni, gyalogolni lehetetlen a környezet szennyezettsége miatt, és természetesen kerékpározni sem lehet, mert nincs rá hely. Az autópálya miatt nem működnek mára az út menti üzletek sem. Pedig a belvárosban ezekre a funkciókra lenne elsősorban szükség, ezeket kellene kiszolgálnia a közlekedési infrastruktúrának is.

Az autópálya akadálya azoknak a fejlesztéseknek ( Budapest szíve , a Belváros új Főutcája stb.) is, amelyekkel a tervezők kívánják városunk belső részét élhetőbbé tenni. A szakemberek szerint meg kell szüntetni a belvárost kettészelő autópályát . Úgy kell átalakítani, hogy megfeleljen a közlekedés igényeinek, lehetővé tegye a boltok működését, miközben a környéken lakók és dolgozók számára élhető feltételeket, csendet és tiszta levegőt biztosítson. A megoldási javaslatok az egyéni gépjárműforgalom kapacitásának csökkentését, a felszíni közösségi közlekedés fejlesztését, a gyaloglás feltételeinek javítását és a kerékpáros közlekedés lehetőségének biztosítását tartalmazzák, mivel itt nem létezik más alternatíva. Azonban ilyen mértékű változásokat nem könnyű véghezvinni.

 

Érdekek ütköznek egymással, az ezek összeütközéséből adódó konfliktusokat pedig a politika sem tudja (meri) felvállalni. Ezért nem születik érdemi döntés, csak részmegoldások vagy éppen semmi, például a gyalogos és kerékpáros közlekedés javítása érdekében. Mint mostanában, amikor a Belvárosi Főutca projekt folytatódik, összekapcsolva a már elkészült, de a Kossuth Lajos utcával egymástól elválasztott két részt. Elkészül a felszíni gyalogos átkelés, megépült az új Március 15-e tér, ott már kerékpározni is lehet, de a Kossuth Lajos utcára senki sem fog gyalogosként ráfordulni a hatalmas forgalom miatt, és a kerékpárral közlekedő sem tud majd Budáról átjönni a pesti Duna-partra, vagy az Astoriához, az új, kerékpározható Kiskörúthoz. A tervező látva a problémát, keresi a megoldást. Az egyéni gépjárművektől nem vehet el egyetlen centit sem, mert nem engedi a politika, ezért a járda kárára kíván kapacitást növelni. Tiltakozunk az ellen, hogy – akár ideiglenes jelleggel is – a gyalogos felület kárára fejlesszenek járműközlekedést. Az ilyen megoldások csak fokozzák a problémákat. Ezért a Magyar Kerékpárosklub csak olyan fejlesztést támogat, ami komplexen kezeli a közlekedési szakma által már rég leírt problémát: városunk szívében nincs helye autópályának. László János a Magyar Kerékpárosklub elnöke. Budapest, 2011. szeptember 2., péntek (OS)

Magyar Kerékpárosklub