http://www.mernokkapu.hu Nyomtatás
 
2011-09-01 09:10

Vasútfejlesztés és űrstratégia

|

Vasútfejlesztés és űrstratégia: úton az EU 2020 megvalósítása felé

Az Európai Parlament közlekedési és idegenforgalmi szakbizottsága szerdai ülésén Magyarország fejlődése és az EU 2020 növekedési stratégiája megvalósítása szempontjából kulcsfontosságú témákról tartott eszmecserét. Az ülésen egyetlen magyar képviselőként dr. Gurmai Zita is részt vett, és felszólalásában az összehangolt európai fejlesztési stratégiák szükségességét emelte ki.

Az egységes vasúti térség átdolgozásáról tartott vitában Gurmai Zita elmondta: a szektor fejlesztése óriási jelentőségű Magyarország számára, amelynek a személy- és áruszállító vasúti infrastruktúrája modernizálásra szorul. Az egységes vasúti térség jelentős előrelépés az integrált és átfogó európai vasútrendszer kialakítása felé. A tervezett uniós szabályozás javítja a befektetési feltételeket és a hatékonyságot, hozzájárulva egyúttal a széndioxid-kibocsátás csökkentésére tette európai vállalások teljesítéséhez – emelte ki a magyar EP-képviselő.

 

A szakbizottság megvitatta továbbá az európai űrstratégiáról szóló véleménytervezetét, amelyben hangsúlyozzák: az Európai Uniónak szüksége van űrstratégiára annak biztosítása érdekében, hogy az űrtechnológia valamennyi közlekedési mód esetén teljes mértékben hozzájárulhasson a biztonságosabb és hatékonyabb forgalomirányításhoz és közlekedésszabályozáshoz. A Lisszaboni Szerződés által biztosított új hatáskörök alapján a Bizottság áprilisban tette közzé közleményét az európai polgárok javát szolgáló európai űrstratégia kialakításáról, amelynek alapját a Galileo globális navigációs rendszer, az EGNOS GPS-jelkorrekciós rendszer és a GMES földmegfigyelési hálózat jelentik. Gurmai Zita emlékeztetett rá, hogy a készülő európai űrstratégia jobban összehangolt beruházásokat eredményez, és így hozzájárul a gazdasági növekedéshez és a munkahelyteremtéshez. 2011. augusztus 31., szerda (OS)

 

Magyar Szocialista Párt Európai Parlamenti Delegációja