http://www.mernokkapu.hu Nyomtatás
 
2016-05-31 08:59

Országgyűlési képviselők a TTIP-ről

|

A TTIP olyan, mint egy állatorvosi ló, mert a mai kapitalizmus modell minden jellegzetességét tartalmazza. Bemutatása sokat segít a mai világunk megértésében. Ebben segít eligazodni dr. Rigó Mihály ny. mérnök.
A dolgozat elején újságírói, a végén országgyűlési képviselői vélemények olvashatók.
Úgy tűnik, hogy a téma óriási jelentőségű. Jó lenne, ha minél többen minél többet tudnának a jövőnket meghatározó egyezményről, szerződésről. Lopakodva készítik elő, rólunk döntögetve, de kínosan ügyelve arra, hogy nélkülünk. Tényleg fel kellene ébrednünk!

Először is idézzük fel, mi is az a TTIP. Nem hagyományos szabadkereskedelmi egyezményről van szó, hiszen nem csupán az EU és az USA közötti vámokat törölné el, hanem a nem vámjellegű kereskedelmi akadályokat is lebontaná. Ezek az akadályok jellemzően a két fél eltérő szabályozásaiból fakadnak. Európa és Amerika máshogy szabályozza például az élelmiszerek, a gyógyszerek vagy az autók biztonsági feltételeit, és a vállalatoknak extra kiadást jelent, hogy ha exportálni akarnak a másik piacra, kétféle szabályozásnak is meg kell felelniük, kétféle tesztfolyamaton is át kell menniük. Ennek vetne véget a TTIP: az EU és az USA kölcsönösen elfogadná a másik szabályait. Például ha egy európai autó átmegy az Euro NCAP törésteszten, forgalomba hozható Amerikában anélkül, hogy az amerikai tesztnek is alávessék. Az érem másik oldala, hogy ha egy élelmiszer megfelel az általában kevésbé szigorú amerikai szabályozásnak, Európában is lehetne árusítani.
Ugyancsak kritika célpontja az államok és a befektetők közötti jogviták rendezését szolgáló mechanizmus, az ISDS (Investor-State Dispute Settlement). Az ellenzők szerint az ISDS arra szolgál, hogy a multicégek beperelhessék azokat az országokat, ahol számukra kedvezőtlen szabályozást fogadnak el.

A dolgozat itt olvasható>>