http://www.mernokkapu.hu Nyomtatás
 
2015-12-02 08:18

Adatgyűjtő és Távfelügyeleti Rendszer

|

Pc-Croll néven adatgyűjtő és távfelügyeleti rendszert fejlesztett ki a Profigram Kft.

A kft. a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség által meghirdetett Piacorientált kutatás-fejlesztési tevékenység támogatása a közép-magyarországi régióban (KMR_12) program keretében 141 165 200 forint uniós támogatást nyert. A 211 millió forintos összköltségvetést meghaladó beruházásból született meg a PC-CROLL Adatgyűjtő és Távfelügyeleti Rendszer.

A projekt célja egy elsősorban, de nem kizárólagosan az európai piacra fejlesztett távfelügyeleti adatgyűjtő berendezés eszközcsalád kifejlesztése volt. A rendszer a piaci követelményeknek megfelelően adatgyűjtő eszközből, valamint egy központi adatgyűjtő és feldolgozó egységből áll. Ezek a készülékek képezik a megvalósított Pro-Coll adatgyűjtő távfelügyeleti rendszer részeit. Az első év hazai tapasztalatai alapján tervezzük a rendszer európai bevezetését is. A projekt során hardver és szoftver tervek készültek az egyes termékekre, részletezve az egyes típusú megjelenítendő képeket és algoritmusokat is.

A rendszer: Magyarországon az ipari informatikai rendszereknél várhatóan olyan rendszerekre lesz szükség, amelyek segítik kiszolgálni a távfelügyeleti rendszereket és csökkentik az üzemeltetési költségeket. A közmű és energetikai szolgáltatók költségcsökkentési elvárásainak teljes mértékben megfelelő a fejlesztési célkitűzésünk. Így például egy gázmotor adatgyűjtőt negyed áron el tudunk készíteni, ami versenyképes árat jelent, ezért a vonatkozó beruházás megtérülési ideje is jelentősen lecsökken.
Az adatgyűjtő rendszer egy olyan termékcsaládot alkot, amely sokoldalúan felhasználható nehezen elérhető adatok gyűjtésére.

 

A termék elnevezése Pro-Coll család, melynek elemei:


- Pro-Coll Standard: Alapszintű, nyolc digitális jel gyűjtésére, négy digitális kimenet vezérlésére. A jeleket betárolja és előkészíti továbbításra. Amikor továbbításra való lehetősége van, akkor továbbítja az adatokat a központi adatgyűjtő szerverre.
- Pro-Coll Professional: Nagyobb igények számára, tizenhat digitális bemenet és nyolc digitális kimenet számára. A jeleket betárolja és előkészíti továbbításra.
- Pro-Coll Server: A gyűjtött adatok központi tárolására szolgál. A terepi adatgyűjtők jeleinek fogadására szolgáló készülék.


Mivel a rendszer alapvetően celluláris mobiltelefon hálózati kommunikációra (GSM) került kifejlesztésre, ezért az adatok kiolvasására nincs szükség vezetékes kommunikációs kapcsolatra. Ez a tulajdonsága jól kihasználható hibaállapot jelzésére is, akár sms formában is.