http://www.mernokkapu.hu Nyomtatás
 
2015-11-01 04:47

A Szeged–Makó tram-train

|

Mi az a tram-train? Egy angol szavakból álló szószörny. A tram=villamos, míg a train=vonat, szerelvény, vasút. Az angol név szó szerinti jelentése: villamos-vasút. A mai magyar név nem túl szellemesen: vasút-villamos. Ez szintén értelmetlen. Pontosan villamos a vasúton, de ez névnek hosszú. Megszoktuk, hogy a vasúton a vasúti kocsik, vonatok járnak. Megszoktuk, hogy a városokban villamossal utazunk. Mivel rendes magyar neve nincs, és nehéz ezeket az angol szavakat kimondani, a továbbiakban a tram-traint a TT-vel helyettesítjük.

A szegedi elővárosi közlekedést teszi központba az elemzett tanulmányterv. Teszi ezt azzal a szándékkal, hogy ezzel támassza alá a szegedi Déli-híd építését. A korábbi közlekedésfejlesztési anyagok az elővárosi közlekedés szinte egyetlen letéteményesének, megoldójának a TT-t állítják be.


Az elemzett tanulmányterv azonban rávilágít arra, hogy a TT-n túl is van világ, hiszen mára megjelentek már a környezetbarát autóbuszok és egyre jobban az elektromos meghajtású buszok, az ismert és bevált trolibuszok mellett.


Mellékesen az is nyilvánvaló lesz a tanulmányterv segítségével, hogy a TT a lehető legdrágább megoldása a felvetett témának.


Ezen előfeltevéseket elfogadva, nyilvánvaló az, hogy a felismerés után másfajta mintakeresztszelvényűnek kell lennie a szegedi Déli-hídnak,mint amilyen a TT-hez kellene.


Dr. Rigó Mhály tanulmánya itt olvasható>>