http://www.mernokkapu.hu Nyomtatás
 
2015-06-26 05:58

A fenntarthatóságról

|

Nem kellene felélni a ma határtalan kapzsiságával a jövőt. A profitért folyó harc tönkreteszi a Földet, egy szakadék felé rohanunk - vélekedik dr. Rigó Mihály okl. erdőmérnök, okl. építőmérnök.
A profithajszolók ennek ellenére még azt az elemi tényt sem szándékoznak megérteni, hogy véges mennyiségű alapanyagok mellett képtelenség az állandó, azaz a végtelen gazdasági növekedés. Sőt, sokan az állandó gazdasági növekedést is fenntartható fejlődésnek tartják, ez pedig maga a fából vaskarika.

A fenntarthatóság tulajdonképpen erőforrás gazdálkodás.

Ráadásul okos gazdálkodás. Az okos gazdálkodás kb. annyit jelent, hogy addig nyújtózkodj, amíg a takaród ér.

Józan ésszel sokan felismerték a rendkívül káros folyamatokat. Ebből született a természeti erőforrások fenntarthatóságára vonatkozó igyekezet. A természeti erőforrások helyzete ennek ellenére reménytelen.

A korszerű szemlélet szerint a fenntarthatóság körébe bevonják a természeti erőforráson túl a gazdasági, az emberi és a társadalmi erőforrást is. Ez utóbbiaknál a helyzet talán még reménytelenebb.

A hazai Fenntarthatósági Keretstratégiát 2013-ban fogadta el a magyar Országgyűlés. A mi Keretstratégiánk is az említett négy erőforrást elemzi, vizsgálja, ezért szemlélete nagyon korszerű. A magyar Keretstratégia státusa magas, mert minden lényeges döntésnek az ebben foglaltakat figyelembe kellene venni, mindent ehhez kellene igazítani.

2015-ben elérkezett a magyar Keretstratégia életének második évéhez, amikor hatásait, beválását, megvalósulását fel kell mérni. Ez a folyamat elkezdődött.

A dolgozat írója szerint a négy közül legfontosabb az emberi és a társadalmi erőforrás, mert magyarul ez az ember. Mindkét területen súlyosak a mulasztások.

A dolgozat megfogalmazója egy probléma listával szeretne hozzájárulni a felülvizsgálati folyamathoz.

A tanulmány itt olvasható>>