http://www.mernokkapu.hu Nyomtatás
 
2015-02-27 16:36

Budapesten jön létre a Visegrádi Szabadalmi Intézet

|

A visegrádi együttműködés országai iparjogvédelmi hatóságainak vezetői csütörtökön, Pozsonyban írták alá azt a nemzetközi megállapodást amelynek keretében budapesti központtal létrejön a Visegrádi Szabadalmi Intézet.

Előreláthatólag 2016. elején, az ENSZ Szellemi Tulajdon Világszervezetében és az Európai Szabadalmi Szervezetben lefolytatandó eljárásokat követően kezdheti meg működését a Visegrádi Szabadalmi Intézet, amely a Szabadalmi Együttműködési Szerződés (PCT) előírásaira figyelemmel kormányközi szervezetként jön létre.

 

A megállapodást magyar részről Bendzsel Miklós, az SZTNH elnöke írta alá.


A négy visegrádi ország hatóságainak meglévő kapacitásait kihasználva, az eddigieknél előnyösebb feltételekkel válik lehetővé a régió feltalálói és vállalkozásai számára a világ 148 országára kiterjedő PCT rendszerének igénybevétele. Mindez lehetőséget teremt arra is, hogy a résztvevő országok szabadalmi bejelentői saját anyanyelvükön indítsák meg a nemzetközi szabadalmi bejelentést, illetve kapjanak segítséget az eljárás során felmerülő kérdéseikre. Az oltalomképességre vonatkozó ”visegrádi” kutatási és vizsgálati jelentések pedig, az igénybe vehető díjkedvezmények révén, költséghatékony lehetőséget kínálnak a nemzetközi jogszerzéshez.

A megalakuló intézet részese lehet annak a jelenleg 19 szabadalmi szervezet részvételével megvalósult világszintű kezdeményezésnek is, amely lehetővé teszi a közép-európai régió feltalálói számára, hogy globális keretek között gyorsan és hatékonyan szerezhessenek szabadalmi oltalmat megoldásaikra az együttműködésben részt vevő országokban.

Mindez jól kiegészíti a bevezetni tervezett egységes hatályú európai szabadalmi rendszert, ami az egész világ, így a hazai innovatív vállalkozások számára nyújt segítséget az európai oltalom egyszerűbb és olcsóbb megszerzéséhez az EU belső piacán.

 

A sajtóanyag angolul itt olvasható>>