http://www.mernokkapu.hu Nyomtatás
 
2015-02-18 17:14

Szegedi árapasztó csatorna és az első hivatalos, elutasító vélemény

|

Szegediként dr. Rigó Mihály okl. erdőmérnök okl. építőmérnök nem tudja elfogadni, hogy az „árvízi csatát” rendre Szeged belvárosában kell lejátszani, és miért nem a városon kívül.

Sokak előtt ismert az is, hogy a Tisza Szeged melletti szakasza igen veszélyes. Teljesen függetlenül attól, hogy rendezik-e majd a Tisza medrét, eltávolítják-e majd a hullámtér mai akadályait, megépítik-e majd egykor az összes árapasztó öblözetet Szegedtől északra az Új Vásárhelyi Terv szerint, vagy megemelnek-e minden gátat soha nem látott magasságig, árvíz sajnos mindezek után is lesz.


Szabad-e Szeged város értékeit ennyire kockáztatni?


Nem tudom elfogadni azt a szemléletet, mely szerint Szegeden a Tisza egy ellenség!  Az új partfal sajnos hamis biztonságérzetet kelt. Sokan azt hiszik, hogy ezzel a veszélyt elháríítják. Ez hamis hangulat, mely altatja az éberséget. Ezzel nem lenne szabad játszani!

Egy árapasztó tározó, 10-20 milliárd Ft. A szegedi új partfal ezzel szemben csak 2 milliárd. Jól kifizettek bennünket, mintha Szeged ennyit érne az országnak.
Úgy tűnik, hogy a város ki tudja hány milliárd értékű épületállománya, és az itt élő 170.000 ember csak ennyit ér! Mintha a lehető legolcsóbban akarnák egyesek a szegedi gondot megoldani. A legutóbbi és a tervezett fővárosi beruházások EGYENKÉNT is legalább egy nagyságrenddel nagyobb értékűek, mint ez a szegedi.

 

A dolgozat itt olvasható>>