http://www.mernokkapu.hu Nyomtatás
 
2014-07-11 09:49

Kilövési engedély a vízlépcsőre?

|

Írásra késztette dr. Rigó Mihályt egy előadás 2014. IV. 16-án, Mayer István úrtól, aki a VITUKI igazgatója volt.
„A VITUKI-ban folyt a nagymarosi vízlépcső-rendszerrel kapcsolatos tervezés, és az akkori állami vezetők érzékelték azt, hogy nincs már elég pénz, és szerettek volna kilépni ebből a történetből, de hát nem lehetett az akkori környezetben. [...] Egy Brezsnyev ellenjegyezte papírból nem lehet csak úgy kilépni, és akkor eljött hozzánk a VITUKI-ba az akkori miniszterelnök, Lázár György és Aczél György.”

„… ott, akkor hallottam először, hogy két olyan program van, amit valahogy megpróbálnak megtorpedózni. Az eocén programot meg a vízlépcső programot, és én akkor még fiatal mérnök voltam, de miután témafelelős voltam a nagymarosi modellkísérleteknek, tehát az azzal kapcsolatos kutatás-fejlesztésnek, hát ott voltam én is az asztalnál, és akkor hallottam először azt Aczél György szájából, hogy:

Itt az ideje, hogy teret engedjünk a zöld, nem ezt a szót használta (minden bizonnyal nem volt véletlen Mayer úr elszólása!-RM), hanem az ellenzéki mozgalmaknak, mert ezt a nagy beruházást mi magyarok nem fogjuk tudni megcsinálni (kiemelte-RM).  Ez velem történt meg, tanúim vannak rá.

Ebből csak arra akarok kilyukadni, hogy mindnyájan befolyásoltak vagyunk, mindnyájan manipuláltak vagyunk.

Ez persze nem jelenti azt, hogy mindaz nem igaz, amit ezek a mozgalmak azután hirdettek, és amit ezektől a környezet- és természetvédő alakulatoktól mi magunk, mi mérnökök tanultunk. Ezek nagyon fontos dolgok, csak nehogy valaki azt higgye, hogy ez az egész történet úgy volt, hogy a társadalom elérkezett egy olyan pontra, amikor szükségessé vált, hogy bizonyos mozgalmak megerősödjenek. Az is manipulált dolog volt!”

Azaz: nem volt teljesen spontán a zöldek beindulása.

 

A tanulmány itt olvasható>>