http://www.mernokkapu.hu Nyomtatás
 
2014-03-20 12:59

A nyírségi bokortanyák „üzenete”

|

Gróf Károlyi Ferenc a meglévő tanyák bábájaként a szabad vallásgyakorlással, autonómiával, építési faanyaggal és három éves adómentességgel biztosított „inkubátor”-t a tanyavilág megszületéséhez. S ma a XXI. század – kétségtelen összetettebb viszonyai között – mit tudunk tenni, milyen áldozatot (állami) vállalunk a magyar értékek megőrzéséért, korszerűsítését, s új progresszív tanyák megszületéséért? Teszi fel a kérdést Bodonyi Csaba DLA, Széchenyi- és Ybl-díjas építész.

260 esztendeje Nyíregyháza körül sajátos települési és mezőgazdasági régió jött létre. Ma bokortanya övezetként ismerjük ezt a csaknem 60 tanyabokorból álló településszövetet. Gróf Károlyi Ferenc kezdeményezésére kezdődött a békési és felvidéki szlovák nyelvű evangélikus közösségek (tirpákok) honfoglalása. Azóta élnek ezek a földművelésre létrejött különös bokortanyák, melyek sokáig csak nyári szálláshelyként, később lakóhelyként is szolgáltak. A nyírségi bokortanya köztes településforma az alföldi tanyavilág egyedi szórt tanyaövezete, ill. a falvak között.

A bokortanyák üzenete a tanulmány szerzője; Bodonyi Csaba DLA Széchenyi- és Ybl-díjas építész, MMA rendes tagja tanyasi gyerek számomra szubjektív okokból hallható. "Itt születtem, és itt cseperedtem fel. Ezért is fogalmazódott meg bennem ez a fejlesztési program, s ezért bíztam meg saját magam – a település felől közelítve – a mellékelt terv-vázlatok elkészítésére, melynek energetikai koncepciójában Kujbus Attila mérnökkel működöm együtt."
* Az írás a 2014. január 31. – február 1. között Nyíregyházán megtartott „A településfejlesztés lehetőségei 2014-2020. között – városok és vidékeik” c. településfejlesztési konferencián elhangzott előadás szöveges változata. A konferenciát a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat támogatta. Az előadás tartalmáról Dr.Kovács Ferencet Nyíregyháza polgármesterét és Seszták Oszkárt a Megyei Közgyűlés Elnökét előzetesen tájékoztattam, akiktől biztató véleményt kaptam. Támogató segítséget kaptam Lezsák Sándortól is. Mindezeket ezúton is köszönöm.

 

 

A tanulmány itt olvasható>>