http://www.mernokkapu.hu Nyomtatás
 
2013-11-29 23:16

Az észak-déli közlekedési kapcsolatok javításáért

|

A visegrádi országok közötti összeköttetések fejlesztéséről írtak alá nyilatkozatot a magyar, a cseh, a lengyel és a szlovák szakminisztériumok vezetői 2013. november 27-én, Budapesten.
Fotó: Bartolf Ágnes

A dokumentumban foglaltak szerint a felek a jövő évben együttműködve mérik fel a négy ország közötti közlekedési kapcsolatok jelenlegi helyzetét. Ezután beazonosítják a szűk keresztmetszetek felszámolására alkalmas, már a 2014-2020-as uniós pénzügyi ciklusban megvalósítható infrastruktúrafejlesztéseket. Megteszik az összeköttetések további javításához, bővítéséhez szükséges tervezési előkészületeket is. Az aláírók a közös munkában való részvételre ösztönzik nemzeti tudományos és kutatóintézeteiket.

A visegrádi országok miniszterelnökei idén októberi, budapesti találkozójukon állapodtak meg a közlekedési kapcsolatok javítását célzó tervezési feladatok megkezdéséről. A V4 államokban a nyugat-kelet irányú összeköttetések fejlettebbek az észak-déli hálózati elemeknél. Közúton elsősorban az autópályák hiányoznak, a nagyrészt már az első világháború előtt kiépített vasúthálózat pedig minőségében nem éri el az elvárt színvonalat.

Völner Pál infrastruktúráért felelős államtitkár elmondta, hogy a Közlekedéstudományi Intézet által végzett elemzés alapján a fővárosi agglomerációkban lévő szűk keresztmetszetek rontják a nemzetközi forgalom minőségét. A gyorsan növő tranzitforgalom indokolttá teszi a jelentős gazdaságélénkítő hatással járó infrastruktúra-beruházásokat. Az államtitkár egy további adatgyűjtésre támaszkodó közös tanulmány készítését javasolta, amelynek alapján egy komplex fejlesztési program állhatna össze.

A résztvevők a közlekedési kapcsolatok javítását célzó lehetséges közös projektek áttekintésén túl kölcsönös tájékoztatást adtak a 2014-2020-as időszakra tervezett ágazati Operatív Programjaikról is.

(Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, Kommunikációs Főosztály)

 

 

Kapcsolódó témák:

 

 

A V4-ek kapcsolatát erősítő, észak-déli irányú gyorsforgalmi utak
Raszteres úthálózattal a területi különbségek csökkentéséért
Az alföldi autóút
Az alföldi autóút 2.
Hol van Közép-Európa?
A torz magyar térszerkezet