http://www.mernokkapu.hu Nyomtatás
 
2013-09-22 20:05

Többsávos turbó körforgalom

|

A Magyarországon már ismert egysávos körforgalmak mellett léteznek a fejlett világban a többsávos körforgalmú csomópontok is. Ezek jellemzője az, hogy a középső körgyűrűbe több sávon lehet belépni és több sávon kilépni. Ezen körforgalom család egyik markáns típusa a holland turbó körforgalom, melyet holland mérnökök fejlesztettek ki 1997-ben.

 

Többsávos turbó körforgalom a holland négysávos úton. Ezt a megoldást vette górcső alá  dr. Rigó Mihály kl. erdőmérnök okl. építőmérnök.

 

Másfél évtizede két holland mérnök (Peter Carton és LGH (Bertus) Fortuijn) úr feltalálta a többsávos körforgalom új fajtáját az ún. turbó körforgalmat, holland nevén a turborotonde-t. Ezzel megoldotta ezen csomópontfajta típushibáját, a körgyűrűn belüli keresztezés gondját, megnehezítve azt, hogy járműpályák a körgyűrűben keresztezzék egymást.


Az első ilyen csomópont 2000-ben készült. Elfogadottságára jellemző, hogy 13 év alatt Hollandiában 236 meg is épült. Megjegyzem: a kis Hollandiában eddig 2000 körforgalom készült el.


Ez a csomópontfajtát már nem csak Hollandiában alkalmazzák, hanem szerte Európában, így hazánkban is épült már néhány. Az írás célja általános elfogadottság elősegítése Magyarországon. A dolgozat bemutatja ennek nagy kapacitású változatát is a külterületi jelzőlámpás szabályozású turbó körforgalmat is.


Annak idején ráment egy évtizedem arra, hogy a francia egysávos körforgalmat elfogadtassuk itthon. Eddig kb. 400 db lehet belőle Magyarországon. A fele akkora Hollandiában viszont 2000.

 

A dolgozat itt olvasható>>