http://www.mernokkapu.hu Nyomtatás
 
2011-08-02 10:30

Verespataki aranybánya

|
Budapest, 2011. július 28., csütörtök (OS) - Az LMP megdöbbenéssel értesült a romániai Kulturális és Örökségvédelmi Minisztérium közleményéről, mely szerint kiadta a régészeti bizonylatot a Kirnyik-hegység egy részére, és Kelemen Hunor miniszter már alá is írta azt. Ezzel újabb akadály hárult el a verespataki aranybányát megnyitni szándékozó Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) elől.

A szakemberek és a civil szervezetek által is ellenzett engedély támadás a romániai közérdek, a kulturális és történelmi örökség ellen.

A Rosia Montana Gold Corporation rendkívüli politikai támogatása bizonyítja, hogy a jelenlegi liberális-RMDSZ koalíció a bányászati beruházás mellett áll, annak ellenére, hogy a legtöbb romániai állampolgár, a civil szervezetek, a helyi közösség és a felelős politikusok ellenzik azt. A romániai minisztérium figyelmen kívül hagyta azt is, hogy az Európai Parlament támogatta az itt alkalmazott bányászati módszerek betiltását.

Kérjük a romániai kormányzó pártokat és az ellenzéket, hogy maximális felelősséggel kezeljék ezt a problémát, álljanak ellen a gazdasági nyomásnak. Állítsák meg azt a beruházást, amely rombolja az emberek életminőségét, a környezetet és a kulturális örökséget.

A verespataki terület fejlesztése fenntartható módon is megvalósítható – ez azonban az RMGC miatt lehetetlen.

Az LMP üdvözli az ellenzék egy részének elutasító álláspontját a verespataki bányászat ügyében, és reméli, hogy ez a véleményük, akkor sem változik meg, ha a következő parlamenti választásokat megnyerik, és mindent megtesznek a projekt megakadályozása érdekében.

Az LMP támogatja a romániai Zöldek Mozgalmának lépéseit, amelyekkel a romániai jogszabályok módosítását kívánják elérni a ciánalapú bányászat betiltása érdekében – ami összhangban van az Európai Parlament 2010. május 5-én nagy többséggel megszavazott állásfoglalásával.

Jávor Benedek
országgyűlési képviselő,
a Fenntartható fejlődés bizottságának LMP-s elnöke