http://www.mernokkapu.hu Nyomtatás
 
2013-03-14 10:38

132 éve született Galamb József

|

A Henry Ford által megálmodott egyszerű és olcsó Ford T-modell tervező csapatát Galamb József irányította. Találmánya volt a bolygóműves sebességváltó és Farkas Jenővel vezették be a levehető hengerfejet. 1913-ban tértek át a futószalagon történő sorozatgyártásra, ami az egész világ autógyártását forradalmasította.
Galamb Józsefre emlékeztek Makón Szentendrén és Szegeden is, ahol a konferencián megszólalt az ünnepelt is.

2013. február 7-én a Galamb József tiszteletére konferenciát szerveztek, amelyről készített filmet itt tekintheti meg.

 

Megemlékezések Galamb József születésének 132. évfordulóján

Ez év februárjában három rendezvényen is megemlékeztek a 20. évszázad autójává választott Ford T-modell makói születésű főkonstruktőre, Galamb József születésének 132. évfordulóján.


A Henry Ford által megálmodott egyszerűen kezelhető, olcsón előállítható és elsősorban megbízható autó elkészítése során a tervező csapat Galamb József irányításával jelentős műszaki újítások sorát alkalmazta. Galamb József találmánya volt a bolygóműves sebességváltó és Farkas Jenővel vezették be a levehető hengerfejet. 1913-ban tértek át a futószalagon történő sorozatgyártásra, ami az egész világ autógyártását forradalmasította. A Ford T-modell ezért lehetett az autógyártás első népautója és egyben az első, a világon mindenütt változtatások nélkül értékesített globális modellje. 20 év alatt több mint 15 és fél millió példány készült belőle és százezer darab ma is üzemképes.


Az első megemlékezésen, melyet a KLIK Makói Tankerülete Makói Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Pedagógiai Szakszolgálat, a Csongrád Megyei Mérnöki Kamara, a József Attila Könyvtár és Múzeum, a Maros-parti Veterán Autós-Motoros Közhasznú Sportegyesület és a Makói Múzeumért Közhasznú Alapítvány szervezett, a következő szövegű emléktábla leleplezésére került sor:

EZEN A HELYEN ÁLLOTT POLGÁRI FIÚISKOLÁBAN TANULT 1892-1895 KÖZÖTT
GALAMB JÓZSEF
(1881-1955)
A FORD-T MODELL TERVEZŐJE,
A FORD MŰVEK FŐMÉRNÖKE.

Ünnepi köszöntőt Farkas Éva makói tankerületi igazgató és Medgyesi Pál a Csongrád Megyei Mérnöki Kamara tiszteletbeli elnöke mondott, majd együtt leplezték le az emléktáblát. A rövid ünnepségen megjelent dr. Buzás Péter Makó város polgármestere, számos érdeklődő és az iskola tanulói, akik a város tulajdonában lévő és a múzeumban kiállított Ford touring-ot ezúttal a helyszínen is megtekinthették.

A második rendezvényre Szentendrén, a Galamb József utcában, a Ford Közép- és Kelet-Európai Értékesítő Kft. központjában került sor, ahol Varga Zsombor PR és kommunikációs igazgató köszöntötte a megjelenteket és méltatta az ünnepi esemény jelentőségét. A megnyitó után Péterffy Gábor a Magyar Posta filatéliai igazgatója a Ford T-modell sorozatgyártása Galamb József vezetésével 1913 című alkalmi bélyeg kisívet mutatta be, majd dr. Gáti József az Óbudai Egyetem kancellárja tartott előadást a T-modellek összeszereléséről. Végül Marosvári Attila Makó város alpolgármestere mondott ünnepi köszöntőt vázolva azokat a terveket, melyek Galamb József emlékezetének további lehetőségeit tartalmazzák.

 

Varga Zsombor bevezetője után az épület aulájában a bélyegek mellett az erre a célra készített borítékok, valamint szakkönyvek is megvásárolhatók voltak és az Óbudai Egyetem által felújított Ford T-modell-t is megtekinthették az érdeklődők.

A T-modellt és Galamb Józsefet ábrázoló bélyeg kiválóan alkalmas arra, hogy a XX. század egyik legnagyobb hatású magyar feltalálójának hírét elvigye a világ valamennyi országába.
                      

 

 

 

 

                        1. napos bélyegzés
            Molnár Viktor Ford regionális igazgató
      Péterffy Gábor Magyar Posta üzletág igazgató 

 

Szakmai és oktatási szempontból is kiemelkedő rendezvény volt a Szegedi Tudomány Egyetem Mérnöki Karán tartott konferencia, melyet prof. dr. Csizmadia Béla az MMK gépészeti tagozatának elnöke vezetett le. Ünnepi köszöntőt prof dr. Véha Antal az SZTE Mérnöki Kar dékánja mondott. Ezt követően Medgyesi Pál a Csongrád Megyei Mérnöki Kamara tiszteletbeli elnöke Galamb József a mérnök és az ember címmel tartott átfogó, információkban bővelkedő előadást Galamb József emberi nagyságáról, mérnöki zsenialitásáról és Henry Forddal való különös viszonyáról. Előadása végén szegedi ősbemutatóként lejátszott egy néhány perces részletet Galamb József 1952-ben adott angol nyelvű interjújából, magyar feliratozással. Az általa a Ford Kutatóközpontból megszerzett  több mint egy órás hanganyag egy-egy CD-jét pedig átadta Makó város polgármesterének és a két egyetem dékánjának.

Ezután dr. Mészáros György az SZTE MK docense Galamb József szegedi középiskolai éveire emlékezett, bemutatva azokat a ma is szemet gyönyörködtető ábrázoló geometrikai munkáit, melyeket a konferenciának helyt adó épület falai között készített.

Végül dr. Horváth Sándor az Óbudai Egyetem Bánki Donát GBMK dékánja Galamb József életének üzenetét elemezte abból a szempontból, hogy hogyan lehet az ő példáját az oktatásban és a mérnöki gyakorlatban is felhasználni. Ezt egyébként éppen ez a kar végzi példamutatóan.

 A Nagy érdeklődés mellett lezajlott konferencia után az épület falán elhelyezett táblát dr. Véha Antal és Medgyesi Pál leplezte le, majd dr. Buzás Péter Makó város polgármestere adott át a két egyetem dékánjának a Dearnborn-i Ford Múzeumból származó egy-egy T-modell miniatúrát.
 A konferencia alatt és előtte is a vendégek, a kar hallgatói és a járókelők egyaránt nagy érdeklődéssel vették körül a kiállított eredeti Ford T touring-ot és renebaut-ot.Galamb József mérnöki zsenialitását a T-modell, mint a „XX. Század autója”, a mezőgazdaságot forradalmasító Fordson traktor és 27 találmánya méltóképpen reprezentálja.

Emberi nagyságát 1921. január 1-jén Petrovics György makói polgármesternek írt levele fémjelzi:

„Messze idegenből fájó szívvel nézem szegény hazám keserves vergődését. Hogy újra talpra álljon, ahhoz minden magyar megfeszített, egyetértő munkájára lesz szükség.
Nekünk, idegenbe szakadt magyaroknak az a meggyőződésünk, hogy az ország újjáépítésében mindenkinek részt kell vennie, aki magyarnak született, bárhová is juttatta a sors szeszélye.
Ennek a kötelezettségnek akarok részben eleget tenni, mikor egy, vagy több makói születésű felső ipariskolai tanuló segélyezésére Makó városánál 100 000 koronás ösztöndíjat teszek.”


(Dr. Tóth Ferenc: Galamb József emlékhelyek Makón, Makói Friss Újság 1921. február 6.)

 

Medgyesi Pál