http://www.mernokkapu.hu Nyomtatás
 
2013-02-22 18:05

Akadozik az energiahatékonysági projektek finanszírozása

|

Az óriási érdeklődés miatt rövid időn belül kimerült több energiahatékonysági és megújuló energia projektekre szánt uniós pályázati keret és felfüggesztették azokat. Az LMP már évekkel ezelőtt kidolgozta a Zöld Beruházási Alap tervét, ami folyamatos finanszírozási lehetőséget biztosítana zöldgazdasági célokra, és ezáltal Magyarország egyik gazdasági kitörési pontjává válhatna.

Már az első néhány órában felfüggesztették a KEOP (Környezet és Energia Operatív Program) négy pályázatát is, mert az eredeti keret több mint négyszeresére érkezett igénylés. Az 50,5 milliárd forint összegű kiírás három energiahatékonysági pályázatra szólt (komplex épület energiahatékonysági felújítása, épületek megújuló energia felhasználásának elősegítése, a távhő szektor energetikai korszerűsítése), valamint egy megújuló energia témakörben kínált támogatást.

A tapasztalatok alapján hasonlóan gyors felfüggesztésre lehet számítani a következő napokban megnyíló, megújuló energia alkalmazásán alapuló pályázati konstrukcióknál is. Több mint két éves várakozás előzte meg a korábban is népszerű energetikai pályázatok újbóli kiírását, ez is jelzi, hogy az ágazat mennyire \"kiéhezett\" a forrásokra, és mennyi hasznos projekt gyűlt össze ez idő alatt. Két évig tartott, amíg a kormány uniós forrásokat csoportosított át ezekre a célokra, majd hagyatta jóvá Brüsszellel, ám eközben megakadt az energiahatékonysági és megújuló energia szektor fejlődése.

Az LMP megalakulása óta követeli, hogy az épületek energiahatékonyságának növelésére folyamatosan biztosítsanak forrásokat. Ezek a projektek munkahelyeket teremtenek, fenntartható módon alacsonyabb rezsiköltséget eredményeznek, hosszú távon pedig csökkentik a szén-dioxid kibocsátást.
Annak érdekében, hogy a projektek finanszírozása folyamatosan legyen, és ne álljanak le több évre, az LMP kidolgozta a Zöld Beruházási Alap tervét, ami folyamatos finanszírozási lehetőséget biztosítana, hiszen ezek a beruházások gazdaságfejlesztési kitörési pontot jelenthetnének az ország számára.

Budapest, 2013. február 21. (OS)

Szél Bernadett
független országgyűlési képviselő