http://www.mernokkapu.hu Nyomtatás
 
2013-02-22 17:13

Belső energiapiac: erősödő régiós együttműködés Közép-Európában

|

Az Európai Unió szakminisztériumi vezetői a belső energiapiac megvalósításának előrehaladásáról szóló bizottsági közleményről és az újszerű bioüzemanyagokra való átállást ösztönző irányelv-módosítási javaslatról egyeztettek 2013. február 22-én, Brüsszelben. Az Energia Tanács ülésén Horváth Attila Imre zöldgazdaság fejlesztéséért felelős helyettes államtitkár vezette a magyar delegációt.
Az egységes villamosenergia-piac megvalósításának 2014-es céldátuma a magyar álláspont szerint a még nyitott kérdések egyetértésen alapuló, mielőbbi tisztázásával tartható. A jelenlegi piaci árak nem ösztönzik kellőképpen az erőművi beruházások megvalósítását, amelynek elősegítésében az Európai Uniónak határozott lépéseket kell tennie.

Az egységes gázpiac megvalósításához pedig nélkülözhetetlen a kulcsfontosságú új infrastruktúrák megépítése Közép-Európában. Az Európai Uniónak a jogszabályi kötelezettségeken túlmenő politikai és koordinátori szerepet kell vállalnia az Észak-Dél Energiafolyosó befejezésében, és az új forrást jelentő fejlesztések, így a Nabucco gázvezeték és az LNG-beruházások előmozdításában is.

A közös törekvésekben kiemelt jelentőségű regionális kooperáció kapcsán Magyarország megerősítette elkötelezettségét a visegrádi országok együttműködése mellett.

Horváth Attila Imre elmondta: "A régió országaiban már megkezdett villamosenergia-piaci összekapcsolás folytatása meghatározó tényezője a belső energiapiac kialakításának". A kérdést április végén informális miniszteri találkozó keretében is megvitatják a felek. Az Európai Tanács májusi tematikus ülésén foglalkozik majd a belső energiapiac helyzetével. A szakminiszterek a tervek szerint júniusban fogadhatják el a bizottsági közleményhez kapcsolódó tanácsi következtetéseket.

A magyar delegáció nem támogatta azt az irányelv-módosítási kezdeményezést, ami jelentősen korlátozná az első generációs bioüzemanyagok alkalmazását. \"A javaslat jelenlegi formájában veszélyezteti a 2020-ra előirányzott részarányok elérését, visszavetheti a zöldgazdaság fejlődését, csökkentheti a szektorba irányuló befektetéseket.\" – fejtette ki Horváth Attila Imre.

Budapest, 2013. február 22. (OS)

Nemzeti Fejlesztési Minisztérium