http://www.mernokkapu.hu Nyomtatás
 
2013-02-22 17:01

Példás összefogás a hazai nyersanyagkutatásban

|

Évtizedes űrt töltött be az a február 21-én lezajlott budapesti konferencia, melyet a Magyarhoni Földtani Társulat kezdeményezett "A magyarországi bányászat megújulását megalapozó háromrészes földtani kutatási ankét" részeként. A rendezésben közreműködött a Magyar Bányászati és Földtani Hivatal és a Magyar Földtani és Geofizikai Intézet is.

Az ásványvagyon minősítés, -értékelés és -gazdálkodás kérdéseivel foglalkozó rendezvény aktualitását az adta, hogy a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium február 25-ig várja a civil és szakmai szervezetek észrevételeit az "Ásványvagyon-hasznosítási és készletgazdálkodási Cselekvési Terv 2013. február" c. anyagára.

Az ankét jelentőségét nemcsak az adta, hogy hosszú évek óta nem rendeztek hasonló témára fókuszáló konferenciát Magyarországon, de az is, hogy a szakma valamennyi képviselője, így kutatók, bányavállalkozók és az illetékes hivatalok is képviseltették magukat. A Társulat a szakma legkiválóbb szakértői mellett meghívta a fiatal generációt képviselő egyetemi "Student Chapterek" tagjait is (Society of Economic Geologists illetve American Association of Petroleum Geologists diák tagozatai).


A rendezvény széles körű együttgondolkodást indított el egy olyan témában, mely az elmúlt években – méltatlanul- háttérbe szorult. Sikerét mutatja, hogy több, mint 160 fő vett részt rajta.

A jelenlévők egyetértettek azzal, hogy a Cselekvési Tervet – mely jelenlegi formájában a szénhidrogénekre és a geotermikus energiára fókuszál – kiegészíteni szükséges az ércekre, az ásványbányászati és az építőanyag ipari nyersanyagokra vonatozó részekkel. Továbbá megállapították, hogy az ásványvagyon-nyilvántartás továbbfejlesztése összhangban a nemzetközi audit rendszerekkel elengedhetetlen, illetve hogy a Nemzeti Ásványvagyon Gazdálkodási Stratégia kialakítása sürgető feladat.


Az ankétot az év folyamán két további hasonló rendezvény követi, vidéki helyszíneken.


Budapest, 2013. február 22. (OS)

Magyarhoni Földtani Társulat