http://www.mernokkapu.hu Nyomtatás
 
2013-02-12 22:07

Rezonanciális-tölcsérű neodym hangszóró az ISEF-en

|

Phoenixben, Arizona államban rendezik meg idén májusban az Intel International Science and Engineering Fair (ISEF) c. versenyt, mely a tudományos, műszaki versenyek olimpiája.
A Magyar Innovációs Szövetség Papp Gergelyt nevezte a "Rezonanciális-tölcsérű neodym hangszóró" című munkájával.
A többlépcsős selejtező versenyek alapján mintegy 1500 középiskolás fiatalt (közel 1000 projekt) hívnak meg a rendezvényre az USA összes államából, valamint további 70 országból.

A benevezett projektekről a nemzetközi zsűri egy legfeljebb 10 oldalas angol nyelvű leírást kér előzetesen. Ezt követően a kiállítással egybekötött döntőn több, mint száz tudós, mérnök és matematikus személyes interjúk során győződik meg a versenyzők felkészültségéről, és alakítja ki a végleges sorrendet, s díjazza a világ legtehetségesebb középiskolás fiataljait.

A Magyar Innovációs Szövetség a 2013. évi Intel ISEF-re Papp Gergelyt nevezte, aki a 21. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyen "Rezonanciális-tölcsérű neodym hangszóró" című munkájával fődíjban részesült, az EU Fiatal Tudósok Versenyén Pozsonyban pedig elnyerte az egyik legjelentősebb díjat, a Szlovák Szabadalmi Hivatal 2000 eurós különdíját.

Gergelynek - aki a Szegedi Műszaki és Környezetvédelmi Középiskola és Szakképző Iskola Gábor Dénes Tagintézményének diákja - nagyobb érzékenységet, jobb hangminőséget, valamint jóval nagyobb hangnyomást sikerült elérnie hangszórójával, sőt a frekvencia átvitele is sokkal szélesebb a szokásosnál. A fiatal teljesen új elrendezésű hangszóróját már találmányi bejelentés is védi.

Budapest, 2013. február 12. (OS)

Kiadó: Magyar Innovációs Szövetség