http://www.mernokkapu.hu Nyomtatás
 
2013-02-12 21:37

Útmutató a hazai ásványvagyon hasznosításához

|

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a Nemzeti Energiastratégiában foglaltaknak megfelelően, szakmai-iparági szereplőkkel kidolgozta az Ásványvagyon-hasznosítási és készletgazdálkodási cselekvési tervet. A közigazgatási egyeztetéssel párhuzamosan megindul a kormányzati honlapon közzétett szakmapolitikai dokumentum társadalmi véleményeztetése is.
Megkezdődik a Nemzeti Energiastratégia tematikus cselekvési tervének egyeztetése

Magyarország importfüggősége egyebek mellett a hazai energiahordozó-készletek fokozottabb hasznosításával is csökkenthető. A kitermelés és felhasználás azonban kizárólag a szigorodó környezet- és klímavédelmi előírásoknak megfelelő technológiák és fejlesztések alkalmazásával lehetséges.

Az Ásványvagyon-hasznosítási és készletgazdálkodási cselekvési terv (lásd itt) általános célja, hogy lehetővé tegye az ásványkincsekkel való ésszerű és fenntartható gazdálkodást. A dokumentum elfogadása segítheti a komoly hagyományokkal rendelkező magyar bányászati és geotudományi szakmakultúra fennmaradását és korszerűsítését. Előkészítésében mások mellett a Magyar Bányászati és Földtani Hivatal, valamint a Magyar Földtani és Geofizikai Intézet szakértői is közreműködtek.

Az Ásványvagyon-hasznosítási és készletgazdálkodási cselekvési terv kiemelten számol azzal a tényezővel, hogy a Magyarország rendelkezésére álló energiahordozók – köztük a szén- és lignitkészlet, a nemkonvencionális szénhidrogén tartalékok, valamint a geotermális potenciál növekvő hasznosítása – hosszú távon is tovább növelhetik a hazai ellátásbiztonságot és csökkenthetik az importfüggőséget.

A minisztérium 2013. február 25-ig várja a cselekvési tervvel kapcsolatos észrevételeket ezen az email címen.

Budapest, 2013. február 12. (OS)

Nemzeti Fejlesztési Minisztérium