http://www.mernokkapu.hu Nyomtatás
 
2013-02-07 19:27

A Meet the scientist program nyitórendezvénye 2013

|

2013. február 6-án, a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnáziumban rendezték meg a Meet the scientist program idei nyitórendezvényét.
A programot a Magyar Innovációs Szövetség (MISZ), a Magyar Fulbright Bizottság és az Amerikai Egyesült Államok Nagykövetsége indította el.
Célja a műszaki és természettudományok, illetve az amerikai tanulmányi lehetőségek népszerűsítése, magyar középiskolások körében.
A program 2013 első félévében 6 fővárosi és 4 vidéki (Szeged, Debrecen, Hajdúböszörmény, Püspökladány) középiskolába látogat el, ahol a természettudományok és a műszaki tudományok területén dolgozó, korábbi Fulbright-ösztöndíjasok tartanak népszerűsítő előadásokat, ill. a Csodák Palotája munkatársai mutatnak be látványos kísérleteket.

A sorozat első előadását "Orvosi diagnosztika tenyérnyi eszközökön" címmel tartotta meg Iván Kristóf, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Információs Technológiai Kar docense, több mint 100 gimnazista előtt. A diákok az előadásból többek között megtudhatták, hogy mi az a miniatűr vízvezetékezés, mennyi kórházi diagnosztikai eszköz fér el egy tenyérben, hogyan áramlanak a folyadékok rendezetten stb.

A rendezvényhez kapcsolódva működik a program honlapja is, megtekinthetők lesznek a program előadásainak fotói, videó is. Aktív a program Facebook csoportja is.

Az előadást megelőző sajtótájékoztatón Barlay Bence, a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium igazgatója köszöntötte a megjelenteket. Többek között beszélt a 100 éves középiskola neves diákjairól, valamint híres oktatóiról is, mint például Endrédy Vendelről. Megemlítette, hogy a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium rendelkezett az országban a legmodernebb szertárral, az iskola átadásakor.

Dr. Hoffmann Tamás, Újbuda polgármestere is köszöntötte a megjelenteket. Elmondta, hogy milyen szimbolikus értéke és jelentősége van egy ilyen tudománynépszerűsítő rendezvénynek, illetve mennyire fontos feladat a középiskolai reál oktatás.

Dr. Greiner István, a MISZ általános elnökhelyettese bemutatta a szövetség tudománynépszerűsítő ("Meet the scientist", THE Tudományos Hasznos Emberi program), tehetségkutató (Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyre) és tehetséggondozó (MAFITUD) tevékenységét.

További információ: Magyar Innovációs Szövetség, dr. Antos László, ügyvezető igazgató, tel.: 430-3330.

Budapest, 2013. február 7. (OS)

Magyar Innovációs Szövetség