http://www.mernokkapu.hu Nyomtatás
 
2013-02-03 10:48

Paks bővítése ökológiai előnnyel is jár

|

Magyarország nem mondhat le a nukleáris energia békés felhasználásáról. Az atomerőművekben megtermelt villany tisztább, sok más erőműben megtermelt villanyhoz képest.

Paks bővítése Magyarország számára nemcsak energetikai, hanem ökológiai előnnyel is jár. A reális zöldek felhívják a figyelmet a beruházási költségek minimalizálása céljából a szükséges rendszerszintű komplex vizsgálatok elvégzésére. Egyrészt szükséges, hogy a vizsgálatok kiterjedjenek szivattyús tározós vízerőmű létesítésre, Magyarország vízgazdálkodására, különös tekintettel logisztikára, közlekedésre, azon belül a hajózásra és öntözésre.

 

Másrészt e területek fejlesztésére pályázatok révén minél több EU forrás megszerzésére kell törekedni. A reális zöldek nem hivatalos forrásból származó értesülése szerint a pályázatok elkészítéséhez szükséges stratégia anyagok elkészítésé területén jelentős késésben vannak a tárcák. Ennek okát a reális zöldek a kormányzati szakmai erők ésszerűtlen megosztásában és a kormányzati gépezet munkája koordinálásának hiányosságában látják.


Az ökológia előnyökkel jár, ha a villamos energia rendszer nem csupán villamos rendszer, hanem alrendszeriben más nem villamos létesítmények szénlelőhelyek, gáztárolók, gáz és olajvezetékek, később hidrogénvezetékek is megjelennek. A gáztárolók villamos művek által történő irányítása a reális zöldek által szorgalmazott fenti céllal harmonizál. Juhos László, Reális Zöldek Klub elnöke, okleveles energetikus szakmérnök, reaktor szakmérnök

Budapest, 2013. február 1.(OS)

Kiadó: Reális Zöldek Klub