http://www.mernokkapu.hu Nyomtatás
 
2013-01-23 15:53

A szakmai véleménynyilvánítás felelőssége

|

A szakemberek feladata, hogy segítsék a nem szakember honfitársaikat a tisztánlátásban. Sajnos ma egyre többen gondolják úgy, hogy a feltételek egy vagy több elemét mellőzve, megfellebbezhetetlen ítéletet mondhatnak az egyes kérdésekben, felszólíthatják a döntéshozót annak feltétlen elfogadására.

Nyomatékosan javasoljuk minden állampolgárunknak, hogy az olyan nemzetgazdasági szempontból életbevágóan fontos energetikai kérdésekben, mint a megújuló nemzeti cselekvési program, vagy a Paksi Atomerőmű bővítése, a Mátrai Erőmű bővítése, Duna hasznosítás stb., ne engedjen a szirénhangoknak, ne fogadja el az egyes szakmai területek szétválasztását egymástól és mindezeket a felelős nagypolitikai döntési jogkör gyakorlásától!

A szakmapolitikai véleménynyilvánítás különös felelősséggel jár. Szerintünk a szakmai érv ugyanis csak társadalompolitikailag, a közjó szempontjából azonos megoldások közötti választás esetén, egy adott időhorizonton értelmezhető. Persze a "demokráciákban" a társadalmi érdek értelmezésében, kifejezésében az (aktuál)politikai megfontolások uralják a médianyilvánosságot.

 

Ezért is különös felelőssége van a szakembereknek. Az a feladatuk, hogy segítsék a nem szakember honfitársaikat a tisztánlátásban, de legalábbis ne szolgáljanak megtévesztő propagandák hivatkozási alapjául.

Állásfoglalásunk teljes szövege honlapunkon olvasható.

 

Budapest, 2013. január 22. (OS)

Kiadó: Energiapolitika 2000 Társulat