http://www.mernokkapu.hu Nyomtatás
 
2013-01-15 10:01

Mindenek felett és előtt: Szeged megóvása az árvíztől

|

2012. év végén a szegedi közgyűlés tárgyalt a következő 7 éves ciklus szegedi városfejlesztési lehetőségeiről. Szeged árvíz elleni védelme szóba sem került. Dr. Rigó Mihály okl. erdőmérnök, okl. építőmérnök szükségesnek tartja a helyzetelemzésen keresztül ráirányítani a figyelmet a leselkedő veszélyekre, és a végső megoldásokra.

 

Ami Jó és Hasznos, ha ma el nem végzed,
Hidd el: annak kárát, holnap mindjárt érzed.”

Vedres István, Szeged Széchenyije, 1805.


Nem vagyok vízügyi mérnök, csak egy olvasó, internetező mérnök ember, aki szakterületén kívül még akár tévedhet is. Örülök viszont, ha hasznosítható példát, megvalósult esetet találok, melyet a hasonlóság okán átgondolásra felkínálhatok a szegedi döntéshozóknak és a vizes mérnök kollégáknak is; Rettenetes aszály alig látható Tisza idején, vagy nem normális árvíz, gondolhatják esetleg.
Korábbi olvasásélményeimet már megosztottam az Olvasóval - itt felidézhető - melynek kiegészítése, folytatása a mostani írásom. A témáról írtam a Szeged című folyóirat 2011. augusztus-szeptemberi számában is. A mostani írásom ennek újragondolása, finomítása az újabb információk alapján.

2012. év végén a szegedi közgyűlés tárgyalt a következő 7 éves ciklus szegedi városfejlesztési lehetőségeiről, lehetséges programjáról. Érdekes módon a város árvíz elleni biztonsága sajnos még szóba sem került. Valószínűen ennek az az oka, hogy a 2013-ra tervezett belvárosi partfalemelés a gond megoldását sugallja. Ezzel sajnos hamis biztonságérzetet keltve. Bízom abban, hogy írásom képviselőinket is a téma újragondolására készteti és a fejlesztési javaslatok közé megoldandónak az árvízi gondokat felveszik.

A tanulmányt itt olvasható