http://www.mernokkapu.hu Nyomtatás
 
2012-12-14 17:28

Átadták a 2012. évi Kós Károly-díjakat

|

Dr. Pintér Sándor belügyminiszter Kós Károly-díjakat adományozott az építész születésnapjának 129. évfordulója alkalmából. Az elismeréseket dr. Szaló Péter területrendezési, építésügyi és örökségvédelmi helyettes államtitkár adta át.
 
    A díj a helyi építészeti örökség védelme és az építészeti hagyományok őrzése területén kimagasló eredményt elért személyek és közösségek elismerését szolgálja, és minden évben az erdélyi népművészet és a történelmi magyar építészeti emlékek motívumait felhasználó alkotó születésnapjához - december 16. - kapcsolódóan kerül átadásra. Az elismerésben - amely mellé pénzjutalom is jár - évente egy természetes személy, illetve egy szervezet vagy munkacsoport részesülhet.
    2012-ben természetes személyként Szikszay Júlia, munkacsoportként pedig Erhardt Gábor, Salamin Ferenc, Salamin Miklós, Tusnády Zsolt és Varga Csaba vehették át a Kós Károly-díjat.

 

Budapest, 2012. december 14. (OS) 

 

Kiadó: Belügyminisztérium

 
Méltatás

Szikszay Júlia


Hosszú éveken át tartó munkájával a hajdani Eszterházy majorságból az örökségi értékek megtartásával és új értékek hozzáadásával a mai kor igényeinek és a műemlékvédelem, valamint a kortárs építészet elvárásainak is magas színvonalon megfelelő, a környezettel harmóniát alkotó, élettel teli, emberi környezetet teremtett.

 

 

Axis Építészcsoport


Tokaj-Hegyalja, Világörökség, tokaj-hegyaljai házak. A fent leírt hármasság teljes harmóniája megtapasztalható az csoport magas építészeti teljesítményében.