http://www.mernokkapu.hu Nyomtatás
 
2012-11-05 09:05

Ötéves a Nanopaprika tudományos közösségi hálózat

|

Novemberben ünnepli fennállásának ötödik évfordulóját a NanoTudomány Nemzetközi Közössége, a Nanopaprika tudományos közösségi hálózat. A fél évtized alatt 6000 kutató, diák és ipari szakember csatlakozott a földrészeken átívelő kezdeményezéshez. A közösségi portált dr. Paszternák András indította útjára 2007. november 27-én.

Öt év a tudománykommunikáció területén – 6000. tagjával ünnepel a Nanopaprika

Interjú és pályázati eredményhirdetés

 

Novemberben ünnepli fennállásának ötödik évfordulóját a NanoTudomány Nemzetközi Közössége (The International NanoScience Community), a Nanopaprika tudományos közösségi hálózat.  Az alapítót kérdeztük a weboldal célkitűzéseiről, az elért eredményekről, tervekről.


Hogyan és miért kezdett nanotechnológiával foglalkozó közösségi oldal építésébe?
- 2007 őszét írtuk, amikor egy reggel összetalálkoztam doktoranduszi témavezetőmmel, Kálmán Erika professzor asszonnyal az MTA Kémiai Kutatóközpont folyosóján. A főnökkel folytatott váratlan megbeszélések mindig veszélyesek, könnyen kaphat plusz feladatokat az ember. Arra kért, legyek egy már létező, magyar nyelvű nano-oldal szerkesztője egy másik kollégával együtt. Pár nap gondolkodási időt kértem, s azt javasoltam, indítsunk inkább egy olyan közösségi hálózatot, amelyet a felhasználók töltenek meg majd tartalommal. Az ötlet sikert aratott. Végül a körülmények úgy hozták, hogy a világszerte a témában kutatók virtuális összekapcsolásán fáradozó Nanopaprika, nem a kutatócsoportunk hivatalos weboldala lett, hanem egy magán, szabadidős hobbi weblap.


Miért pont Nanopaprika?
- A kezdetekben nem nagyon hittem abban, hogy valóban sikerülhet kontinensek, országok vegyészeit, fizikusait és más területek szakembereit összehozni az Interneten. Az első hónapokban az itthoni „nano-sokra” koncentráltam, s ha már hazai hálózatról volt szó, kellett valamilyen magyaros név, ami külföldön is jól cseng. Rengeteg nanotehnology, nanoscience, nanoresearch domain név kering az éterben, a szándék az volt, hogy kitűnjünk ebbel az alapzajból. Az öt év és a 6000 tag azt mutatja, jó döntés volt. A névvel kapcsolatban megjegyezném, pár órával a regisztrációja után egy akadémikus azt mondta nekem, ezzel a névvel nem lehet tudományos oldalt indítani Magyarországon, ezt ki fogják nevetni. Nem tántorítottak el a szavai, s mindig büszkén felvállaltam, hogy ez az icipici paprika hozzám kötődik.


6000 tag, sok vagy kevés a milliós közösségi hálózatok korszakában?
- Az 500. vagy az 1000. tag csatlakozása mérföldkövet jelentett. Ugyanakkor hamar rá kellett jönnöm, ezek a számok önmagukban semmit sem érnek. Az "emberi hangvétel" az, amely megkülönböztet minket más nanotechnológiai oldalaktól. Egyszerre próbálunk meg teret engedni a diákok kérdéseinek, az ipar részéről érkező megkereséseknek vagy egy-egy vezető kutató blogbejegyzéseinek. A témában alig járatos középiskolás éppen olyan fontos a virtuális közösségnek, mint egy nagyvállalat kutatásirányítója.


Mi a célja az oldalnak azon kívül, hogy egymásra találhatnak a hasonló témában kutatók?
- Mint a nevünk is jelzi, három dolog lebeg a szemünk előtt. Az első a nemzetköziség, több mint 80 országból van regisztrált felhasználónk. Eddig még nem sikerült olyan egyetemre vagy kutatóintézetbe tévednem, ahol legalább egy ember ne hallott volna az oldalról. A második a közösségi élmény, ezt célozza a számos interaktív program: az éves online poszter konferenciától kezdve a NanoIndia napokon át az offline programok egész soráig. A harmadik és egyben legnagyobb kihívás a tudományosság kérdése. Hiszem, a Nanopaprika közössége mára van már annyira erős, hogy kiveti magából a mérce alatti tartalmakat.


Bizonyára sok időt kell szánni az oldal folyamatos szinten tartására, fejlesztésére, megéri?
- Az elmúlt esztendőkben szép számmal akadtak lelkes segítők, akik előre vitték a nanoközösségi oldalt, akik megértették az üzenetünket, hírekkel, cikkekkel, kutatási eredmények megosztásával segítették a munkám. Maguktól jöttek, s addig folytatták a tevékenységüket, amíg azt kényelmesnek érezték. Pár hónap, év után mások vették át a helyüket, hol többen, hol kevesebben. Az ő lelkesedésükből lehet erőt meríteni, s amikor érkezik egy levél egy PhD-hallgatótól, amelyben megköszöni, hogy a Nanopaprika segítségével akadt egy ösztöndíjas pozícióra, több ezer kilométerre a lakhelyétől, akkor ezek azok a pillanatok, amikor úgy érzem, megérte belevágni. Egy kis doktorandusz nagy álma volt ez a hálózat. Időközben befejeztem s megvédtem az értekezésem, s ma ott kutathatok posztdoktorként, ahol nagyon szerettem volna kipróbálni, milyen is a tudománynak szentelni a hétköznapokat.


Tervek, jövőkép?
A Nanopaprika felépítése nem volt tudatos, egy véletlen találkozással indult az egész, s lépésről lépésre értük el a mai állapotot. Szerintem arról érdemes beszélni, amit már letettünk az asztalra. Ha tudományosak, nemzetköziek és közösség tudunk maradni az elkövetkezőkben, nem járunk rossz úton. Újdonságként említhetem a megújult Sulineten  indított tematikus csoportunkat, amellyel a hazai középiskolásokhoz és tanáraikhoz próbáljuk közelebb hozni a tudományág eredményeit.
A Nanotudomány Nemzetközi Közössége egész hónapban ünnepi programokkal várja az internetezőket. Az évforduló alkalmából kiírt "Nanotechnológia, azt írja az Internet..." esszépályázat nyertese - a felkért szakmai zsűri döntése alapján - Fülöp Diana Bernadett, a marosvásárhelyi Bolyai Farkas Elméleti Líceum diákja lett.


Kapcsolat:
Dr. Paszternák András, alapító
The International NanoScience Community
NanoTudomány Nemzetközi Közössége
editor@nanopaprika.eu
www.nanopaprika.eu
Skype: andras.paszternak