http://www.mernokkapu.hu Nyomtatás
 
2012-10-31 21:05

Lemondott a Magyar Megújuló Energia Szövetség elnöke

|

A Magyar Megújuló Energia Szövetség 2012.október 26-n tartott elnökségi ülésén dr. Balogh László elnök lemondott. Lemondását és az indoklást az elnökség elfogadta.
Az elnök elmondta, hogy a 2009/28/EK Direktíva, a megújuló energia ( RES ) direktíva végrehajtásának még azon elemei sem kezdődtek meg, amelyek a saját nemzeti érdekeinket szolgálnák. Pedig az elnöknek a 2008-as, magyar érdekeket szolgáló brüsszeli javaslatai bekerültek a norma szövegébe. Késlekedésünk miatt is pl. a visegrádi 4-eknél tapasztalható fellendülés Magyarországon sajnos várat magára, hiszen nálunk még a pótlólagos hazai pénzügyi forrást nem igénylő, összehangolt szakmai intézkedések is hiányoznak. Ehhez járul a támogatásokat szolgáló METÁR rendszer helyzetének alakulása. Mindez részben a Direktíva honosításának előkészítésekor 2010 évben napvilágot látott javaslatok hiányosságaival is magyarázható. Ehhez járul különböző hazai érdekcsoportok működése. Ennek eredményei sajnos nem segítik a hazai ipar, építőipar, mezőgazdaság, kereskedelem válságból való kilábalását, foglalkoztatási képességének javítását.
Az uniós források igénybevételének szakmai feltételei sem megfelelőek, amelyek nehezítik a szűkülő határidőkön belül történő lehívásukat.

Szövetségünk és lemondott elnöke továbbra is kész összefogva támogatni a hiányzó intézkedések meghozatalát, alkalmas körülmények megléte mellett. Szakmai javaslatokat az mmesz11@gmail-re továbbra is várunk.

Magyar Megújuló Energia Szövetség