http://www.mernokkapu.hu Nyomtatás
 
2012-02-17 17:01

Magyar különdíjak a New Yorkban

|

A Kairos Hungary delegációja idén is sikert aratott a Wall Streeten.
Kairos Global Summit minden évben New Yorkban kerül megrendezésre. Az csúcstalálkozó legjelentősebb eseménye a New York-i tőzsdén megrendezett kiállítás, amely a világszerte elérhető hallgatói projektek közül emeli ki a legjobb 50-et.

Idén a Kairos 50-ben két magyar projekt került be, Róna Péter Hand-in-Scan, illetve Király Annamária és Tóth Krisztián ComPell találmánya.

A magyar delegáció tagjai évről évre bebizonyítják, hogy a világ vezető egyetemeinek (Harvard, Georgetown, Babson, USC, Wharton) legkiválóbb, leginnovatívabb fiataljai mellett is képesek kiemelkedő megoldásokkal előrukkolni. Magyarország már a második Global Summit óta oszlopos tagja a szervezetnek, ezért Európa egyik legerősebb és legaktívabb delegációját alkotják a hazai fiatalok. Ennek ékes példája az Amerikai Magyar Nagykövetség támogatásával, a Kairos Hungary és az Entrepreneurship Foundation Hungary által 2011-ben közösen megrendezett önálló Kairos Summit, amelynek helszíne első alkalommal az Egyesült Államok területén kívül helyezkedett el.

A delegált hallgatók minden alkalommal nagy sikert aratnak, a korábbi években Rátai Dániel Leonar3do-ja nyert díjat, amely a virtuális térben történő 3d-s rajzolást teszi lehetővé, valamint Weszl Miklós Lacerta elnevezésű csontpótló találmánya kapott elismerést.

A Hand-in-scan projekt célja, hogy hozzájáruljon a nem megfelelő kéztisztítás miatt a kórházban szerzett (nosocomiális) fertőzések számának csökkentéséhez, a személyes kéz-higiénia szintjének javítása révén. A projektcsapat által kifejlesztett kompakt mobil eszköz elemzi a tenyérről készült digitális képeket, megállapítja, hogy a kézmosás megfelelően zajlott-e le, és jelzi, ha újabb kézmosásra van szükség..

A ComPell projekt természetes hulladékból innovatív gyártási módszerrel (egy kamionban létrehozott mobil pelletgyár) készít megújuló energiahordozót.

A magyar projektek idén is különdíjban részesültek, amelyet a Forbes magazin székházában Miquel Forbes személyesen adott át a Kairos Society vezetésével közösen.

Nyilatkozatok a két különdíjas projekt képviselőitől:

Róna Péter (BME, Hand-in-scan)

"A Kairos Summit egy kiváló rendezvény szakmai kapcsolatok építése, illetve befektetőkkel való találkozás szempontjából. Az, hogy a new yorki tőzsdén kiállíthattuk a kézhigiéniás megoldásunkat a Hand-in-Scan-t, kivételes lehetőséget jelentett számunkra. Az egyesült államokbeli vállalkozási kultúra inspiráló hatással volt ránk, rengeteg új kapcsolattal és ötlettel tértünk haza."

Király Annamária (BCE, ComPell)

"A Kairos Global Summit olyan világot mutatott be számunkra, ami itthonról csak álomnak tűnhet. Igazán felemelő érzés volt látni, hogy a világ minden pontjáról érkező több száz diákot egy közös cél hajtja: megvalósítani álmaikat. Számomra meghatározó élmény volt, amikor egy-egy diák vagy mentor elidőzött a standunknál, és nem csak megérteni igyekeztek az innovációnkat, hanem megpróbálták újabb ötletekkel vagy tapasztalataikkal tovább építeni azt. Ez a közösség valóban teremtő erejű, mert a diákok és a mentorok egyaránt hiszik, és tettekkel bizonyítják, hogy a mi generációnk már most képes globális problémákra innovatív és fenntartható megoldásokat adni. Úgy gondolom, hogy ez a hozzáállás itthon is segíthetne a generációk közötti szakadékok áthidalására, valamint jobban tudnánk egyesíteni a fiatalok lendületét és az idősebbek felbecsülhetetlen tapasztalatát, hogy minél több hazai ötlet jusson el a globális piacra."

Budapest, 2012. február 16.

 

Okolicsányi Marius