http://www.mernokkapu.hu Nyomtatás
 
2012-02-09 12:50

Széleskörű összefogás szükséges a vízgazdálkodásban

|

Átfogó környezeti politikát, hatásosabb nemzetközi szintű intézkedéseket és a globális változásokra adott válaszok beépítését sürgette a vízgazdálkodási döntésekbe Illés Zoltán a Vidékfejlesztési Minisztérium környezetügyért felelős államtitkára a „Víz Barátai” csoport tanácskozásán, New Yorkban.

Hatékony nemzetközi együttműködést és átfogó vízgazdálkodási politikát szorgalmaz

Az eseményen előkészítették az ENSZ Fenntartható Fejlődés Konferenciáját („Rio+20”). Illés Zoltán előadásában hangsúlyozta, hogy a következő évtizedek politikai döntéseinek meg kell teremteniük az egyensúlyt a vízkészletek és a vízhasználat között.

A felmérések azt mutatják, hogy a klímaváltozás és az egyre növekvő népesség miatt 2025-re a világ országainak kétharmada küzd majd ivóvízgondokkal – emelte ki a vízügyi kockázatkezelésről szóló előadásában Illés Zoltán. A négy ország (Magyarország, Finnország, Tádzsikisztán és Thaiföld) vezetésével működő csoport ülésén az államtitkár éppen ezért közös fellépést és széleskörű összefogást sürgetett a kérdésben. Hozzátette: nagyobb hangsúlyt kell fektetni a vízszükségletek kezelésére.

Illés Zoltán kiemelte, hogy a vízügyi kockázatkezelést nem külön-külön ágazatonként, hanem az egész ökológiai rendszert tekintve, átfogó módon kell megoldani, hiszen ez biztosítja hatékonyan a fenntartható fejlődést. Különösen fontos, hogy a vízügyi kérdéseket figyelembe vegyék a mezőgazdaságban, a vidék- és területfejlesztésben, a hajózás, illetve a vízienergia-termelés terén.

A környezetügyért felelős államtitkár hangsúlyozta azt is, hogy az ipari balesetek és a rendkívüli vízszennyezések kezelése fokozott környezetvédelmi felkészültséget és biztonsági intézkedéseket igényel. Mivel kiemelten fontos szempont az elővigyázatosság, az előrejelző rendszereket és a veszélyhelyzeti terveket folyamatosan aktualizálni kell. Illés Zoltán hozzátette: a vízügyi kockázatkezeléshez szükséges a határmenti együttműködés erősítése, az érvényes nemzetközi egyezmények betartása és továbbfejlesztése, valamint a „szennyező fizet” elvre épülő stabil jogi alap. A tanácskozáson 44 ország képviselője vett részt.
2012. február 9.

(Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája)