http://www.mernokkapu.hu Nyomtatás
 
2012-02-09 11:45

A hitel adhat lendületet

|

Az OTP KKV-konjunktúra index adatai szerint a vállalkozók jelentős része a romló gazdasági kilátások mellett is úgy gondolja, hogy egy megfelelő hitelkonstrukció lendületet adna vállalkozásának. Az OTP Bank Mikro- és Kisvállalati Igazgatóságának célja, hogy a vállalkozások saját igényének és lehetőségeinek megfelelő hitelkonstrukciót biztosítson.

 

Recessziós környezetben is a hitel adhat lendületet a vállalkozásoknak
Ismét elérhető a mikro- és kisvállalkozásoknak szóló Széchenyi 50 hitelprogram

Az OTP Bank - bár elsősorban lakossági bankként él a köztudatban - a vállalkozások számára is szakértői megoldásokat kínál. „Folyamatosan nyomon követjük a gazdasági folyamatokat és a vállalkozások helyzetét, hogy kínálatunkat a mikro- és kisvállalkozások rendkívül heterogén és folyamatosan változó igényeinek megfelelően tudjuk alakítani. Hogy a jövőben még pontosabb képet kapjunk e vállalkozói kör problémáiról és elvárásairól, együttműködést alakítottunk ki a Policy Agendával, amellyel negyedévente fogjuk publikálni az OTP KKV-konjunktúra indexet.” – mondta el Csonka Tibor, az OTP Bank Mikro- és Kisvállalati Igazgatóságának vezetője a pénzintézet sajtó-háttérbeszélgetésén, amelyen a Széchenyi 50 program meghosszabbításáról is beszámolt a bank.


Az OTP KKV konjunktúra index 2012 első negyedéves eredménye
A KKV-kat is érzékenyen érinti a lassuló gazdasági növekedés és az eurózóna növekvő adósságválsága: a fél évvel korábbi állapothoz képest 8 százalékponttal csökkent a cégvezetők jövőbe vetett bizalmát kifejező index értéke. A vállalkozások megfelelő működését legnagyobb mértékben a gazdasági környezet bizonytalansága és a belföldi kereslethiány akadályozza. A vállalkozások 77%-a számolt be arról, hogy kisebb-nagyobb mértékben korlátozza tevékenységüket a tőkehiány. A cégek 53%-a úgy látja, nem változik cége – egyébként nem megnyugtató – likviditási helyzete a következő hat hónap során, 37%-uk pedig annak romlására számít.
Az összes megkérdezett vállalkozás 54%-ának lenne szüksége valamilyen hitelforrásra. E cégek közel négyötöde úgy véli, képes is lenne kitermelni az igényelt hitelösszeget. Minden harmadik megkérdezett a hitelből beruházást hajtana végre, amely révén nőnének a vállalkozás bevételei. Minden negyedik potenciális hiteligénylő a hitel segítségével rendezné napi likviditási problémáit, egyensúlyba hozná működését, ami lehetővé tenné a törlesztés plusz költségének kitermelését is. Az érintett cégek 14%-a a friss forrást piacbővítésre használná, míg 9%-a új munkahelyek létrehozására, és így a cég termelésének növelésére.


A banki finanszírozás jelentősége
Csonka Tibor az OTP Bank Mikro- és Kisvállalati Igazgatóságának vezetője a kutatási adatokat értékelve kiemelte: ”A vállalkozások működését akadályozó tényezők közül rövidtávon a tőkehiány orvosolható. A vállalkozások által megjelölt hitelcélok is jól mutatják, hogy a nemzetgazdaságnak az adhat lendületet, ha a vállalkozásoknak megfelelő hitelkínálat áll rendelkezésre a működésük és fejlesztéseik finanszírozásához. Az OTP bank tisztában van azzal a felelősséggel, amit a vállalati finanszírozás jelent: mi tudunk és akarunk is hitelt biztosítani a vállalkozásoknak. Ezt mutatja, hogy miközben a piac zsugorodott az elmúlt évben, az OTP Bank 5 százalékkal több hitelt folyósított a kisvállalkozásoknak, mint egy évvel korábban, 2010-ben.”


Eredményes volt 2011-ben a mikro- és kisvállalkozásoknak indított Széchenyi 50 program
Az OTP Bank – elébe menve a mikro- és kisvállalkozások finanszírozási igényeinek – 2011 őszén indította el a Széchenyi 50 Vállalkozói programot. A program keretében indikatív hitelajánlattal megkeresett vállalkozások 2011 végéig több mint 6 milliárd forint összegben kötöttek hitelszerződést, és a megnövekedett érdeklődésnek köszönhetően tovább 1,5 milliárd forint összegben szerződtek a bank egyéb, a Széchenyi 50 programon kívüli hiteltermékeire.
A Széchenyi 50 program ideje alatt a vállalkozások közel 6000 db. új vállalkozói számlát, illetve számlacsomagot nyitottak, amit a bank számlanyitási akciója is támogatott. Ennek is köszönhetően csak 2011. október-decemberben 31%-al nőtt a számlanyitások száma az előző negyedévhez képest.


Meghosszabbítja Széchenyi 50 programját az OTP Bank
A vállalkozások részéről folyamatosan jelentkező hiteligények kielégítésére a pénzintézet 2012. január 23. - április 13. között meghosszabbítja a „Széchenyi 50” Vállalkozói Hitelprogramot és Számlanyitási akciót, amelynek keretében továbbra is befogadja azon ügyfelek hitelkérelmeit is, akiknek nem küldött indikatív ajánlatot.
A program meghosszabbításával az OTP Bank idén további 5000 olyan növekedni és fejlődni tudó mikro- és kisvállalkozásnak is küld indikatív hitelajánlatot, amely nem kapott tavaly ajánlatot és amellyel eddig nem volt kapcsolata. (2011 őszén 15 ezer vállalkozást keresett meg a bank - OTP-s és nem OTP-s ügyfelet egyaránt) Az OTP LendületPlusz Folyószámlahitelre vonatkozó indikatív hitelajánlatok értéke – a cégekről elérhető nyilvános adatok alapján – a meghosszabbított program keretében 12 és 25 millió forint között lehet. A bank a program keretében nyújtott számlavezetési akcióját is meghosszabbította, így január 23. és április 13. között az új kisvállalkozói számlát nyitó vállalkozásoknak 6 hónapon keresztül elengedi a számlacsomag (kivéve Gold) havidíját.

Budapest, 2012. február 8.