http://www.mernokkapu.hu Nyomtatás
 
2012-01-30 17:41

A magyar energiapolitika gagyi

|

Az Európai Bizottság legfrissebb jelentése szerint a lakossági áram Magyarországon az egyik legdrágább az Európai Unióban az ország általános árszínvonalához viszonyítva. Ez a viszonyszám jól mutatja, hogy a magyar lakosok életszínvonalát jelentősen rontják az elszabadult rezsiköltségek.
Január elsejétől ismét nőtt Magyarországon az áram ára, elsősorban az ÁFA emelés miatt. A magyar áram árakban az általános forgalmi adó mértéke eddig is kiugróan magas volt az Uniós országokhoz képest.

A fordított fűnyíróelv alapján végrehajtott, végiggondolatlan adóemelések láthatóan súlyos károkat okoznak a családoknak, tágabb értelemben pedig az országnak. A vásárlóerő paritás alapján számolva Magyarországon eddig is magasan a legdrágább volt a lakossági áram ára a kontinensen, e tekintetben most tovább növeltük kétes dicsőségű előnyünket.

A Jólét és Szabadság Demokrata Közösség egyetlen dologban maradéktalanul egyetértett a választások idején a jelenleg kormányzó erőkkel: nem folytathatók a gyurcsányi megszorítások. Ehhez képest szomorúan látjuk, hogy a választási ígéretekkel ellentétben közvetetten, mint a bankadó, vagy közvetlenül, mint a baleseti adó, a chipsadó, vagy az ÁFA emelés folyamatosak a lakosságot sújtó megszorítások.

Teljesen érthetetlen az a kormányzati bénultság, ami a magyar energiapolitikát illeti. Miközben Európa országai egységesen és rohamtempóban segítik kedvezményes adókkal, támogatásokkal a lakosságot abban, hogy alternatív energiákkal csökkentsék saját és országuk rezsiköltségeit, addig Magyarországon e területen szinte semmi nem történik.

Az értelmes pályázatok forrásai 2-3 nap alatt kimerülnek, a gazdasági értelemben rémisztően gyenge pályázatok forrásai pedig felhasználatlanul hevernek hónapokig, évekig. Valakinek már igazán feltűnhetne, hogy a múlt év végén nem véletlenül mondott le Bencsik János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium klíma- és energiaügyért felelős államtitkára.

Az elmúlt 20 év magyar energetikapolitikájára sajnos nincs jobb szó, mint az, hogy gagyi, kezdve az elhibázott privatizációkkal, folytatva a mai napig tartó tehetetlenkedéssel. Csak a vak nem látja, hogy a világ energiatérképét most rajzolják át mindenhol.

Olaszországban az elmúlt 2 évben 8000 MW teljesítményű (Paks 2000 MW) naperőmű épült egy fillér állami beruházás nélkül. A polgárok napelemeket raktak házaikra, miután az állam vállalta, hogy amennyiben saját szükségleteinél több áramot termel valaki, akkor a felesleget visszavásárolja. Ritka, történelmi pillanat egy ország, egy gazdaság életében, amikor olyan beruházásokra van lehetőség, amelyekben egyszerre jár jól az egyén, a közösség és a környezet. Most éppen ezt a történelmi pillanatot szalasztjuk el.


Budapest, 2012. január 30. (OS)

Kiadó: Jólét és Szabadság Demokrata Közösség
Horváth István
JESZ elnökhelyettes