http://www.mernokkapu.hu Nyomtatás
 
2012-01-25 13:16

Civil javaslat Wekerle-telep Szabályozási Tervéhez

|

Helyi civilek ünnepélyes keretek között adták át a társadalmi részvétellel kidolgozott szakmai javaslatukat Wekerletelep Speciális Szabályozási Tervének módosításához Gyulai Istvánnak, Kispest főépítészének kedden a városházán.
Az elmúlt években Wekerletelepet építészeti szempontból két fontos hatás érte: a műemléki védelem elnyerése és a környezetvédelmi szemlélet térhódítása.

Mint ismeretes, a telep tavaly szeptemberben vált véglegesen műemléki jelentőségű területté. A jogszabályok szerint emiatt felül kell vizsgálni a terület szabályozási tervét. Szeptemberben a civilek indítottak egy projektet, aminek célja olyan műszaki megoldások keresése - a műemléki és energetikai szakemberek, valamint a lakosság bevonásával - amelyek az értékvédelmi és a környezetvédelmi szempontokat is kielégítik.

Szemben azzal a kialakult képpel, hogy a civil szervezetek az önkormányzat által kezdeményezett változtatásokat sok esetben akadályozzák, ebben az ügyben kifejezetten együttműködési szándékkal keresték meg az önkormányzatot, és ajánlották fel a segítségüket.

A Wekerlei Társaskör Egyesület (WTE) hátterével létrejött projektcsapat egy olyan javaslat kidolgozását vállalta, amelyet minden érintett féllel egyeztet, az önkormányzat pedig azt, hogy e dokumentum alapján módosítja majd a helyi építési szabályzatot.

Az Energiahatékony Wekerle projekt a sok esetben egymással szemben álló két értéket – az energiahatékonyságot és a műemlékvédelmet – kívánta egymással összehangolni, megtalálni a helyes kompromisszumokat. A projekt költségeit az Ökopolisz Alapítvány vállalta.

A civilek a javaslatukat az úgynevezett közösségi tervezés módszerével dolgozták ki. Ez azt jelenti, hogy szemben az utólagos társadalmi véleményezés gyakorlatával, itt a lakosság már a javaslat kidolgozásában is részt vett. A WTE azt várja, hogy a társadalmi részvétellel készített javaslat alapján olyan szabályozás születik, amely a lakosság támogatását élvezi, így a betartatása kevesebb konfliktussal jár. Ugyancsak eredmény lehet, hogy szorosabb együttműködés alakul ki a lakosság és a hatóságok között, a közösség befolyásolhatja az építési szabályok alakítását, hosszú távon pedig egységesebb lehet a városkép.

A projektben részt vettek: A WTE Építészklubja és Zöld Hajtás klubja mint kezdeményezők, megszólítva a lakosságot; Kispest Főépítésze, a Tervtanács tagjai, a helyi építési hatóságok, a műemléki hatóság mint érdekeltek; műszaki szakemberek mint a lakosság tanácsadói.

A projekt honlapja: www.energiahatekonywekerle.blog.hu A projekt Facebook oldala: Energiahatékony Wekerle

Budapest, 2012. január 24. (OS)

Kiadó: Wekerlei Társaskör Egyesület