http://www.mernokkapu.hu Nyomtatás
 
2012-01-25 12:34

Galileo Rajzpályázat

|

Czene Attila, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI) sportpolitikáért felelős államtitkára is részt vett a Galileo Rajzpályázat eredményhirdetésén és díjátadó ceremóniáján. A 2011. november 15-én meghirdetett verseny első díját a 2000. november 27-én született, Magyarországon élő, magyar-holland származású Lisa Viktória Kraaijvanger rajza nyerte el.
Lisa Viktória Kraaijvanger (fotó: Árvai Károly)
Farkas Bertalan, az első magyar űrhajós, a televíziós műsorvezetőként dolgozó Süveges Gergő, újságíró és Barsiné Pataky Etelka, egykori Európai Parlamenti képviselő, a Magyar Mérnöki Kamara elnöke társaságában a NEFMI Sportért Felelős Államtitkárságának vezetője, Czene Attila is részt vett a rajzpályázatok elbírálásában.

„Galileo-program” néven fut az a műholdas navigációs rendszer, amelyet Európa 2001 óta épít. Ha elkészül ez lesz az Európai Unió első globális lefedettséget biztosító, polgári felügyelet alatt álló helymeghatározó rendszere. A program során 27 műholdat juttatnak el a világűrbe, így a tervek szerint az amerikai GPS rendszertől független európai műholdas navigáció jöhet létre.

A műholdprogramhoz kötődő rajzpályázatot az Európai Bizottság 2011. szeptember 1. és november 15. között, az Európai Unió 27 tagállamában élő 9-11 éves korú gyermekek számára hirdette meg. A „Galileo-program” 27 műholdját a rajzverseny 27 EU-tagállamának győzteseiről nevezik el.

Szűcs Tamás, az Európai Bizottság magyarországi képviseletének vezetője a sajtótájékoztatóval egybekötött ünnepségen jelezte: „A Galileo-program első két műholdját már tavaly ősszel eljuttatják a világűrbe. A teljes rendszer kiépülése a gazdasági előnyök mellett az Európában élők mindennapjait is megkönnyíti majd. 2014-től javul a közúti közlekedés hatékonysága és számos egyéb előnyös hatása is lesz az új, európai navigációs rendszer megszületésének (pl. megbízhatóbbá válnak a banki átutalások és az európai áramellátás is).”

A díjátadón az olimpiai bajnok sportpolitikáért felelős államtitkár is gratulált az elismerő oklevéllel is jutalmazott ünnepeltnek. Czene Attila elmondta: „Rendkívül büszkék lehetnek a szüleid és az itt jelen lévő nagyszüleid is erre a kiváló teljesítményre. Gratulálunk neked és családodnak is, akik az elmúlt évek során, a háttérből támogatták rajztehetséged kibontakozását. Ez a Te pillanatod, melynek emléke a világűrbe is eljut.”

Farkas Bertalan és Süveges Gergő hozzászólásában a döntés meghozatalának hátteréről, annak nehézségeiről beszélt. Mint elhangzott a beérkező 781 pályamű bírálatánál több szempontot is figyelembe vettek a zsűritagok. Olyan rajzot szerettek volna kiválasztani, amely utal a világűrre, a műholdak rendszerére, a 27 EU tagállamra és a Galileo-program emberközpontúságára is - hiszen az új navigációs rendszer az ember-ember közötti kapcsolatrendszert erősíti majd.
2012. január 24.

(Sportért Felelős Államtitkárság)