http://www.mernokkapu.hu Nyomtatás
 
2012-01-24 16:29

Erősödött a Dunaújvárosi Főiskola pozíciója

|

A Dunaújvárosi Főiskola (DF) helyzete – az országos szinten drasztikus mértékben lecsökkentett keretszámok ellenére – stabil, az intézmény pozíciói a jelenlegi hazai felsőoktatási piacon egyértelműen megerősödtek.
A DF számára biztosított kifejezetten magas keretszámok jelzik, hogy az informatika és a műszaki képzési terület a két leginkább preferált az alapképzési szakok közül.

A tavalyi évben műszaki területre felvett, államilag támogatott hallgatók száma 176 fő volt, a február 15-ig jelentkezőknek most 270 támogatott alapképzési hely (140 fő teljes ösztöndíjas + 130 fő részösztöndíjas létszám) biztosított.

A 2011/2012-es tanévben informatika képzési területen 212 fő volt a felvételt nyert, államilag támogatott hallgatók száma. Ez a keretszám is jelentős mértékben nő a Dunaújvárosi Főiskolán, összesen 350 fő kerülhet be támogatott alapképzésre (150 fő teljes ösztöndíjas + 200 fő részösztöndíjas létszám).

Országos szinten drasztikusan lecsökkentették a gazdasági képzések keretszámát (mindössze 250 államilag támogatott helyet osztottak szét néhány felsőoktatási intézmény között), a Dunaújvárosi Főiskolán azonban több alternatívát is kínálunk a gazdász szakterület iránt érdeklődőknek: a műszaki menedzser, illetve a gazdaságinformatikus képzésekre jó eséllyel be lehet kerülni támogatott helyre. A főiskolák között egyedüliként a Dunaújvárosi Főiskolán szerezhető diploma gazdaságinformatikus szakon, ilyen képzést ugyanis főiskolánkon kívül csak bizonyos egyetemek indítanak!

Az andragógia, illetve a kommunikáció és médiatudomány szakok évek óta lényegében kizárólag költségtérítéses formában meghirdetett képzésként indulnak, többek között a Dunaújvárosi Főiskolán is. A keretszámok meghatározásánál most viszont tíz-tíz államilag támogatott helyet kapott intézményünk a bölcsészettudományi és a társadalomtudományi képzési területre is. Viszonylag magas pontszámmal ugyan, de tíz-tíz főnek tehát szeptembertől lehetősége lesz államilag támogatott formában andragógiát, vagy kommunikáció és médiatudományt hallgatni főiskolánkon.

Összegezve: a vidéki intézmények közül a Dunaújvárosi Főiskolán lehet a legnagyobb eséllyel bejutni támogatott képzésekre. Főiskolánk ipari kapcsolatainak köszönhetően a piacképes diploma megszerzése után az itt végzett mérnökökre, informatikusokra biztos elhelyezkedés vár az ipari, gazdasági szektorokban.

Dunaújváros, 2012-01-23


Dr. Bognár László rektor
Dunaújvárosi Főiskola
06/30-9684-799