http://www.mernokkapu.hu Nyomtatás
 
2012-01-18 12:42

Novemberben is dinamikusan bővült az ipari termelés volumene

|

Az ipari termelés 2011 novemberében az előző havi növekedésnél gyorsabb ütemben, 3,5 százalékkal bővült az előző év azonos időszakához viszonyítva, amelyhez elsősorban továbbra is a járműgyártás dinamikus termelése járult hozzá legnagyobb mértékben.

Az ipari exportértékesítés szintén gyorsabb ütemben bővült az előző havi értéknél: novemberben 4,5 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszaki szintet. Kedvező trend továbbá, hogy a szezonálisan és munkanaphatással kiigazított havi alapú termelési adatok az októberi csökkenést követően a vizsgált hónapban 4,2 százalékos növekedést mutatnak, míg a munkanappal kiigazított novemberi termelés 3,5 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbi szintnél.

Az ipari adatokat értékesítési oldalról vizsgálva, 4,5 százalékkal bővült a kivitel volumene novemberben az előző év azonos időszakához képest, amely alapvetően a feldolgozóipar nagyjából egynegyedét képviselő járműgyártás rendkívül dinamikus, 12,4 százalékos bővülésének, illetve a hasonló súlyú számítógép, elektronikai, optikai termékgyártás 11,1 százalékos export volumencsökkenésének eredőjeként alakult ki. A belföldi eladások esetén 1,4 százalékos mérséklődést mutatnak a statisztikák.

Termelési oldalról, az éves alapú 3,5 százalékos volumenbővüléshez a feldolgozóipar 13 alága közül 10 alág kedvező adatai járultak hozzá pozitívan, közülük is a jelentős súlyú járműgyártás 10,7 százalékos, az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártásának 4,3 százalékos, a közepes súlyú fémalapanyag és fémfeldolgozási termék 15,1 százalékos, illetve a gumi-, műanyag és nem fém ásványi termék gyártásának 9,4 százalékos volumenbővülése kiemelkedő. Az ipari termeléshez negatívan a híradás-technikai berendezések és az elektronikus cikkek iránti exportkereslet szűkülése miatti számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásában tapasztalt 14,7 százalékos visszaesése járult hozzá legnagyobb mértékben.

Hazánk régiók szerinti ipari termelését vizsgálva pozitív képet mutat továbbá az, hogy az év első 11 hónapjában Nyugat-Dunántúl 12 százalékos növekedésével az élen, Magyarország minden régiójában volumenbővülést regisztráltak a vizsgált hónapban.


2012. január 13.

(Nemzetgazdasági Minisztérium)