http://www.mernokkapu.hu Nyomtatás
 
2012-01-18 12:37

Nem kell visszasajtolni a termálvizet a gazdáknak!

|

A kormány 2015. június 30-ig felfüggeszti a kizárólag energiahasznosítás céljából kitermelt termálvizek visszasajtolási kötelezettségét.

A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) 2012. május 31-ig elkészíti azt az ütemtervet, amellyel a termálvizek mezőgazdasági hasznosítását – a gazdasági és fenntarthatósági szempontokat is figyelembe véve – szabályozza. A tárca arra törekszik, hogy az új szabályozásban az uniós elvárásoknak megfelelően a természet- és a környezetvédelmi szempontok is érvényesüljenek, ugyanakkor a fóliasátras gazdák is megtalálják a számításukat.

Magyarországon főleg az energiaárak határozzák meg a fóliás és az üvegházi kertészeti termesztés gazdaságos fenntartását, piaci bővítésének lehetőségét. Az üvegházi és fóliás zöldség-gyümölcs termelés nem kifizetődő a hagyományos energiahordozók magas ára miatt. Geotermikus fűtéssel viszont az üvegházas és fóliás kertészetek gazdaságosan működnek.

2010-ben, a választások előtt néhány nappal, a Bajnai kormány arról döntött, hogy 2012 decemberétől vissza kell sajtolni a fóliasátrak fűtésére használt termálvizeket, ami óriási pánikot okozott a kertészetekben.

A visszasajtolás nem oldható meg gazdaságosan illetve az Alföldön – ahol a kertészetek egy része termálenergiát is használ – technikai akadályba ütközik. A visszatápláló kutak létesítése ellehetetlenítené az ágazatot.

A kormány mostani döntése hozzájárul a hagyományos energiaforrások felhasználásának visszaszorulásához, az üvegházhatást okozó gázok csökkentéséhez, a mezőgazdaság versenyképességének növeléséhez, a vidéki munkahelyek megőrzéséhez, és biztosítja a mezőgazdaságból élő családok megélhetését.

A geotermikus energia hosszú távú és kiszámítható jogi hátterének biztosítása érdekében a Vidékfejlesztési Minisztérium egyeztetést kezdeményezett a Nemzeti Fejlesztési Minisztériummal, és több érintett szakmai szervezet képviselőivel. A tárgyalások célja, hogy a korlátozottan utánpótlódó termálvíz készletek által hordozott megújuló geotermikus energia hosszútávon, fenntartható módon hasznosuljon, és elkerülhető legyen a felszíni vizek szennyeződése is.

A kormányhatározat szövege itt olvasható.

2012. január 13.

(Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája)