http://www.mernokkapu.hu Nyomtatás
 
2011-12-18 18:17

Kármán Tódor-díj: a gazdaság és az oktatás egymásra találására van szükség a felemelkedéshez

|

Dr. Charles Simonyi, az Ericsson Magyarország, a MOL Nyrt, az NI Hungaria Kft., valamint a Pro Progressio Alapítvány kapta idén a Kármán Tódor-díjat. A felnőttoktatás, tudományos kutatás érdekében végzett kiemelkedő tevékenységért járó elismerést Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter és Dux László, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium felsőoktatásért és tudománypolitikáért felelős helyettes államtitkár adta át.

(Fotó: Tóth Patrik)

„Soha nem volt kétség a lelkemben, hogy professzor akarok lenni. A tanári mesterség, a professzori állás a legszebb a világon” – idézte a világhírű magyar származású fizikust a Petőfi Irodalmi Múzeumban rendezett díjátadón Réthelyi Miklós.

A nemzeti erőforrás miniszter szerint Kármán Tódor intelméből kiolvasható, hogy az oktatás közös ügyünk, amelyet tehetségünkhöz és lehetőségeinkhez képest valamennyiünknek szolgálnia kell. „A megújulás és a nemzetközi versenyben történő helytállás nem képzelhető el a gazdasági élet szereplőinek tevékeny közreműködése nélkül” – fogalmazott Réthelyi Miklós. A tárcavezető úgy vélte, a most kitüntetettekhez hasonló partnerekre van szüksége az országnak, hogy újra mértékadóvá, iránymutatóvá váljon a magyar oktatás.

Dr Charles Simonyi, az Alap a Művészetért és Tudományért elnevezésű szervezet alapítója a Semmelweis Egyetem több mint százéves előadótermének felújítására nyújtott jelentős támogatása miatt érdemelte ki a díjat. Az Ericsson Magyarország Kft. évente több százmillió forint közvetlen támogatást nyújt egyetemi partnerei részére, a vállalat szerepe a hazai közép- és általános iskolai oktatásban is példaértékű. A MOL Nyrt. szintén elkötelezett az egyetemi kapcsolatok fejlesztésében, nyolc magyar felsőoktatási intézménnyel ápol stratégiai kapcsolatot, évente több 100 millió forinttal támogatja a felsőoktatási és szakképző intézményeket.

Az NI Hungary Kft. oktatási-nevelési intézményeket, alapítványokat, egyesületeket támogat, valamint több oktatási és tehetséggondozó támogatási rendszert a szociálisan rászoruló, jó képességű roma diákok számára, kiemelt partnere a miskolci és a debreceni egyetem. A Pro Progressio Alapítvány a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem stratégiai céljai megvalósításának támogatására jött létre, az alapítvány általános és céltámogatásokat fogad, ösztöndíjakat ír ki a hallgatóknak, oktatóknak, tevékenysége középpontjába a tehetséggondozást és az innovációt állította.
2011. december 16.

(Sajtó- és Kommunikációs Főosztály)