http://www.mernokkapu.hu Nyomtatás
 
2011-12-16 09:43

Az ipar bővülése októberben is a járműgyártáson alapszik

|

Az ipari termelés volumene 2011 októberében az előző év azonos hónapjához viszonyítva 3 százalékkal volt magasabb, a 2011. január-október közötti időszak termelése pedig 5,8 százalékkal haladta meg a tavalyi év azonos időszakának teljesítményét. Az emelkedés az exporteladások bővülésének köszönhető, amelynek fő motorja a jól teljesítő járműgyártás külföldi eladásainak növekedése volt. Az ipar nemzetgazdasági ágai közül a feldolgozóipar és a bányászat termelése jelentősen bővült, míg az energiaipar kibocsátása (főként az enyhe időjárásnak köszönhetően) csökkent. A megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelése októberben 9 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

Az év első tíz hónapjában az ipari termelés külföldi eladásai 8,1 százalékkal növekedtek 2010 előző időszakához képest. Az export több mint felét a feldolgozóipar két ágazata adja: ezek közül a járműgyártás kivitele októberben 5,9%-kal bővült, a számítógép, elektronikai és optikai termék ágazat exportja viszont 8%-kal csökkent. Az ipar belföldi eladásai az exporttal ellentétben az év első 10 hónapjában 5,3%-kal estek vissza az előző év azonos időszakához képest.

Az ipar nemzetgazdasági ágai közül októberben a feldolgozóipar termelése 4 százalékkal, a bányászaté 10,4 százalékkal növekedett, az energiaipar kibocsátása viszont a tavalyinál enyhébb időjárás miatt 10,9 százalékkal csökkent. A feldolgozóipar 13 alága közül 10-ben bővülést regisztráltak. Az egyötöd súlyú járműgyártás jelentősen, 8,5 százalékkal tudta növelni a termelését, míg a feldolgozóipar egykilencedét kitevő élelmiszer, ital és dohánytermék alágazat gyártása 1,1%-kal élénkült. A közepes súlyú fémalapanyag és fémfeldolgozási termék 11,2 százalékos volumenbővülése, a gumi-műanyag és nem fém ásványi termék 8 százalékos és a gépgyártás 39%-os termelésnövekedése jóval átlag fölötti volt októberben. Rosszul teljesített viszont a feldolgozóipar egyötödét adó számítógép, elektronikai és optikai termék alág, amelynek termelése 6,7 százalékkal csökkent, valamint a villamos berendezések gyártása, amely 16,1%-kal volt kisebb az egy évvel korábbi adathoz képest.

Pozitív jelenség, hogy a megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelése 9 százalékkal nőtt 2010 októberéhez képest, amely az exportrendelések pozitív alakulásának (11 százalékos növekedés) tulajdonítható. Földrajzilag nézve az ipari termelés Magyarország minden régiójában növekedett 2011. január-október között az előző év azonos hónapjaihoz viszonyítva.
2011. december 15.

(Nemzetgazdasági Minisztérium)