http://www.mernokkapu.hu Nyomtatás
 
2011-12-15 11:05

Megújult a Tiszántúlon a csatornák egynegyede

|

Több mint 200 kilométernyi csatorna kotrása és 19 szivattyútelep felújítása fejeződött be a Tiszántúlon – jelentette ki a projekt átadásán Bara Sándor, a Tiszántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság igazgatója. Az egymilliárd forint értékű fejlesztésnek köszönhetően jelentősen javult az ár- és belvíz biztonság a térségben, ahol eddig állandó gondot okoztak az áradások. A beruházás második ütemében további 100 kilométer csatorna újul meg.

A helyreállítási munkákra azért volt szükség, mert a csatornák medre feliszapolódott, és annyira benőtte a növényzet, hogy a víz nem tudott szabadon lefolyni. A fejlesztések első ütemében összesen 201 km hosszú belvízcsatorna kotrása fejeződött be, amivel gyakorlatilag az érintett csatornaszakaszok eredeti állapota helyreállt.

A most lezárult első ütemben a TIKÖVIZIG kezelésében levő mintegy 1,3 ezer kilométer belvízcsatorna 15%-a újult meg. Ez azért is jelentős, mert az utóbbi tíz esztendőben évente mindössze 1-4 százaléknyi területen tudta az igazgatóság kotorni a csatornát.

A projekt részeként 19 szivattyútelepet is felújított az igazgatóság, ezek a belvízi védekezéskor segítik a víz átemelését a földekről a befogadó csatornákba. A TIKÖVIZIG kezelésében levő szivattyútelepek üzemelése kihat a hozzá kapcsolódó teljes vízgyűjtő belvízmentesítésére, és ezáltal az önkormányzati, a társulati és az egyéb kezelésben levő vízelvezető művek üzemeltetésére is. Üzemképességük megőrzése tehát kiemelten fontos. Ha a védekezés közben meghibásodnak, az így kieső kapacitás pótlása rendkívül drága.

A most befejeződött projekt mintegy egymilliárd forintba került, a beruházásnak köszönhetően a jövőben csökken a belvízzel elöntött területek nagysága. Ennek hatására a károk és a védekezés költségei is mérséklődnek. Szintén fontos szempont, hogy az állami kezelésű főművek védelmi képessége megmaradjon.

Az egymilliárdos beruházás biztosítja az Észak-Alföldi Operatív Program pályázat keretében megvalósuló önkormányzati fejlesztések, és a tervezett vízgazdálkodási társulati rekonstrukciók feltételeit is. A 19 szivattyútelep felújítása, valamint a 201 kilométer hosszú csatorna szakaszok kotrása mintegy 4000 km2 vízgyűjtőre fejti ki hatását, ahol 72 település vízelvezetési feltételei javulnak.
2011. december 14.

(Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája)