http://www.mernokkapu.hu Nyomtatás
 
2011-12-13 17:01

Új kerékpárutak építését tervezi a kormány

|

Magyarország fő turisztikai célpontjai körüli kerékpárút-fejlesztéseket tervez a magyar kormány: Duna menti kerékpárútvonal épülhet első ütemben Rajka és Budapest között, kerékpár út hálózat épülhet ki Budapest és a Balaton között, első ütemben a borfesztiváljáról híres Etyekig, és szintén kiemelt állami beruházás a Balaton körüli kerékpárosút komplex minőség fejlesztése. A feladatok előkészítését Garancsi István miniszterelnöki megbízott végzi.
2012. januárra készül el a természetjáró és kerékpáros turizmus fejlesztési koncepciója, amelyet majd a tényleges megvalósítás követ, amelyhez uniós forrásokat is tervez a kormány. A falusi- és ökoturizmussal, gasztronómiával, rekreációval összekapcsolható kerékpáros turizmusban elsősorban hazai tulajdonú kis- és középvállalkozások érdekeltek. Garancsi István miniszterelnöki megbízott szerint – aki maga is különböző gyalogtúra- és biciklis versenyek, magashegyi túrák aktív résztvevője – az európai tapasztalatok alapján a piac végeláthatatlan lehetőségekkel bír.

Garancsi szerint a fejlesztést két irányból érdemes megközelíteni: infrastrukturális és jogi szempontból, tehát a kerékpáros turizmus fejlesztéséhez szükséges törvények megalkotását is feladatának tekinti. A cél mindenképpen az, hogy európai színvonalú kerékpárutak épüljenek, az eddig kiépített útvonalak pedig biztonságosak és fejlettek legyenek. A meglévő infrastruktúrához kell hozzákapcsolni az új útvonalakat, amelyhez szükséges a kerékpárút-hálózat megléte is. A lehetőségek tárháza adott: pihenőhelyek, szervizek, kölcsönzők, vendéglők, sőt akár szálláshelyek is rákapcsolódhatnak az új úthálózatra.
2011. december 13.

(KIM Sajtó Főosztály)