http://www.mernokkapu.hu Nyomtatás
 
2011-12-12 14:17

Ős-Dráva mintaprogram

|

A hátrányos helyzetű dél-baranyai Ormánságban élőknek – mintegy 15 ezer embernek – teremthet kedvező gazdasági lehetőségeket a most induló Ős-Dráva program. V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár és Tiffán Zsolt, a térség fideszes országgyűlési képviselője Drávatamásiban tartott sajtótájékoztatót a program indulásáról.

Az Ős-Dráva Program többéves előkészítő munka után a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium koordinálásában az Új Széchenyi Terv egyik kiemelt nemzeti programja lett – mondta Tiffán Zsolt, aki a 45 ezer hektárt és 36 települést érintő hazai mintaprogram megvalósításáért felelős. Hozzátette: célja, hogy lehetőséget teremtsenek a foglalkoztatás bővítésére, az ökoturizmus, a horgászat, a mezőgazdaság fellendülésére, a térség sajátos kulturális értékeinek bemutatására.

Tiffán Zsolt tájékoztatása szerint az Európai Unió támogatásával mintegy 25 milliárd forintból megvalósuló mintaprogram számos egymásra épülő fejlesztési lépésből áll, és a tervek alapján legalább tíz évre ad feladatot, egyúttal munkát az ország egyik legszegényebb, tőkehiányos térségében.

V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár a sajtótájékoztatón kiemelte és követendő példának nevezte a program összetettségét. Egyes elemeinek kidolgozásában a program támogatójaként a Vidékfejlesztési Minisztérium is részt kíván venni – tette hozzá.

Az államtitkár példaként megemlítette: a napokban született döntés arról, hogy a szaktárca a kiemelt programok között első körben a Herbária programot támogatja, amely a gyógynövénytermesztésre kínál lehetőséget. Jelezte továbbá, hogy hamarosan megszületnek azok a pályázati kiírások is, amelyek – kapcsolódva az Ős-Dráva programhoz – a kis élelmiszer-ipari feldolgozóüzemek, vágópontok, helyi piacok létesítéséhez nyújthatnak támogatást. Emellett lehetőséget látnak arra – mondta V. Németh Zsolt –, hogy az Ős-Dráva program megvalósítása érdekében harmonizálják a vidékfejlesztési támogatásokat és a strukturális alapokat, modellként szolgálva ezzel az ország más térségeinek.
2011. december 12.

(MTI, Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája)