http://www.mernokkapu.hu Nyomtatás
 
2011-12-07 15:09

Bizottság segíti az agrár-szaktanácsadási rendszer megújítását

|

Jelentős állomáshoz érkezett a szaktanácsadási rendszer megújítása azzal, hogy ma megalakul az Országos Szaktanácsadási Bizottság. A testület létrehozásával négyéves mulasztást hozunk helyre – jelentette ki V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár Budapesten tartott sajtótájékoztatóján.

Az Országos Szaktanácsadási Bizottság (OSZB) a vidékfejlesztési miniszter tanácsadó testülete, mely javaslattevő, véleményező jogkörrel rendelkezik, és összehangolja a nemzeti agrár-szaktanácsadási tevékenység egyes feladatait. A szervezet létrehozásáról az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program 2007-es indulásakor rendelkeztek.

V. Németh Zsolt kifejtette: szaktanácsadókon a falugazdászokat, a kamarai ügyfélszolgálatokat és a névjegyzéki tanácsadókat kell érteni. A tanácsadási rendszer megújításával a gazdák az egész országban, minden szakterületen, egyszerűbben vehetnek igénybe hiteles tanácsadást.

Jávor András, az újonnan megalakult bizottság elnöke, a Debreceni Egyetem rektor-helyettese, az Észak-alföldi Regionális Szaktanácsadási Központ vezetője kiemelte: a legnagyobb segítség a gazdáknak, ha konkrét problémáikra azonnal megoldást találhatnak. A szaktanácsadási rendszerről elmondta, területi szaktanácsadási központokat hoznak létre, melyek felett regionális központokként a felsőfokú oktatási intézmények állnak majd.

Mezőszentgyörgyi Dávid, a Vidékfejlesztési, Képzési és Szaktanácsadási Intézet (VKSZI) főigazgatója, egyben az OSZB társelnöke ismertette a 15 fős bizottság felépítését. Hét fő képviseli a regionális és a területi szaktanácsadási központokat. Egy-egy tagot delegál a Vidékfejlesztési Minisztérium, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH), a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MgSzH) és a Magyar Agrárkamara. A maradék három helyre a tanácsadást igénybe vevő gazdálkodókat kérték fel, ezzel biztosítva, hogy a szolgáltatás felhasználói is elmondhassák véleményüket.

A bizottság már a megalakulásának napján véleményezi a Szakmai Szaktanácsadási Központ cím elnyerésére beérkezett pályázatokat. A győzteseket december 14-én, az I. Nemzeti Vidékfejlesztési Napon hirdetik ki a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban. A Szakmai Szaktanácsadási Központok olyan országos hatáskörű, speciális szakterületen működő szervezetek, melyek térítésmentesen biztosítanak információs hátteret a támogatott szaktanácsadási szolgáltatást végző tanácsadóknak és az akkreditált szaktanácsadó szervezeteknek.

2011. december 7.


(Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája)