http://www.mernokkapu.hu Nyomtatás
 
2011-12-02 10:33

Legalább az energetikában érvényesüljön a szakpolitika

|

Megdöbbentő az a dilettáns szemléletmód és demagógia, amellyel a Fidesz Országgyűlési Képviselőcsoportjának vezetője hozzááll az energetikai ágazat működéséhez és szabályozásához.

Lázár János legújabb energetikai törvényjavaslata - amely alapján rendszerhasználati-díjtartozás miatt nem lehetne kikapcsolni az ellátásból a felhasználót - saját önkormányzatának problémái miatt az egész villamosenergia-rendszer működőképességét lehetetlenítheti el, ezáltal nem erősítené, hanem veszélyeztetné az ellátás biztonságát, kárt okozna az állami vagyonban, megsértené a jogbiztonság és a szerződéses kötelem elvét, és tovább növelné a szabályozási környezettel kapcsolatban kialakult bizalomhiányt.

Az energetikai ellátás biztonságához, a versenyképes áron történő energiavételezéshez elengedhetetlen az energia felhasználókhoz történő eljuttatását biztosító hálózati rendszer magas színvonalú üzemeltetése, karbantartása és fejlesztése. A rendszerhasználati díjaknak ezen tevékenységek végzésére kell fedezetet biztosítaniuk, mértékük jelenleg is hatósági árszabályozás alá tartozik. Lázár János javaslata alapján e díjak meg nem fizetése miatt nem lehetne kikapcsolni az ellátásból a felhasználót. Mindez már rövidtávon is problémát jelenthet a hálózatok megfelelő működtetésében, veszélyeztetve az ellátásbiztonságot.

Lehet, hogy a javaslat pillanatnyi segítséget jelenthetne a fizetési gondokkal küzdő Hódmezővásárhely önkormányzatának és néhány - felelőtlenül eladósított - fideszes önkormányzatnak, de a szolgáltatás költségeit végül mindenképpen meg kell fizetnie valakinek, így különösen a szabályosan vételező vállalkozásoknak és a lakosságnak. Hódmezővásárhely villanyszámláját tehát végső soron mi mindannyian fogjuk kifizetni. A törvényjavaslat nem nyújt megoldást az önkormányzatok finanszírozási nehézségeire, mindössze a problémát tolja át a hálózati engedélyesekhez, így különösen az állami tulajdonú MAVIR Zrt-hez is.

A javaslat filozófiája elfogadhatatlan, hiszen hasonló indokok alapján az önkormányzatok vagy az állam dönthet úgy is, hogy pillanatnyi fizetési nehézségei miatt nem fizeti ki a beszállítóit, nem fizeti vissza a felvett hiteleit, végső soron nem fizet munkabért, de elvárja, hogy a beszállító továbbra is teljesítse a szerződéses kötelezettségeit, a bankok továbbra is biztosítsák a finanszírozást, a tisztviselők, munkavállalók pedig továbbra is dolgozzanak - ingyen. Mert - Lázár János szerint - a kétharmados parlamenti többség erre is felhatalmazást kapott

Az ilyen, és ehhez hasonló fideszes javaslatok miatt vált kiszámíthatatlanná az ágazattal kapcsolatos szabályozási környezet, ezért álltak le - egy-két beruházás kivételével - Magyarországon 2010 májusát követően a megújuló energetikával kapcsolatos fejlesztések, ezért szűnt meg az ágazatban a kormányzattal szembeni bizalom.

A károk elkerüléséhez kiszámítható, a beruházásokat ösztönző szabályzási környezetre, az energiapolitikai célkitűzéseket szem előtt tartó hiteles és felelős szakpolitikai döntésekre lenne szükség az ágazatban a rövid távú, önös politikai indokok és ad hoc ötletelések alapján hozott törvények helyett.
Budapest, 2011. december 1. (OS)

Podolák György,
az MSZP Energetikai tagozatának elnöke


Szekeres Imre,
az MSZP Gazdaságpolitikai kabinetvezetője,
országgyűlési képviselő

 

 

Kiadó: MSZP