http://www.mernokkapu.hu Nyomtatás
 
2011-12-01 21:07

Életre kelt a Nagy-Pándzsa

|

Több mint 1 milliárd forintos fejlesztésnek köszönhetően növelte az árvízi biztonságot és vizes élőhely rehabilitációt hajtott végre Győr és Pannonhalma térségében az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság. A Nagy-Pándzsa patak vízgyűjtőjének revitalizációja az Új Széchenyi Terv keretében valósult meg. A beruházás összesen tíz települést: Győrt, Töltéstavát, Pért, Mezőörsöt, Nyúlt Écset, Pannonhalmát, Ravazdot, Pázmándfalut és Tarjánpusztát érintette közvetlenül – jelentette ki a projektzáró eseményen Janák Emil, a vízügyi igazgatóság igazgatója.
Fotó: ÉDUKÖVIZIG
Sokorói-dombság keleti oldalán húzódó Nagy-Pándzsa patak és a Vezseny-ér vezeti le a területre érkező vizeket. Az elmúlt évek csapadékos időszakaiban a vízgyűjtőről nagymennyiségű hordalék és iszap sodródott le a mederbe, amely jelentősen csökkentette a vízszállító képességet. A vízfolyások emiatt jelentős árvízi kockázatot jelentettek a környező településekre.

A beruházással mintegy 40 kilométer hosszan rendezték az érintett vízfolyások medrét, a Rabkerti-tóból több mint 32 ezer köbméter iszapot kotortak ki. Felújították a Holt-Marcal torkolatánál található Helbényi zsilipet is. A Nagy-Pándzsa győri szakaszán duzzasztó és vízkivételi zsilip épült, amely biztosítja az élőhely vízpótlását. A munkáknak köszönhetően a dombvidékről már nem jut be a hordalék a Pándzsába. A Vezseny-éren, Mindszentpusztánál egy árvíztározó épült, amely megteremti Pér és Töltéstava árvízi biztonságát.

A beruházásnak köszönhetően jelentősen megnövekedett a térség árvízi biztonsága, javult a víz minősége, és lehetőség nyílik a halastavak vízpótlására illetve leeresztésére. A vízszállító képesség helyreállításával rendezett tájkép, élhetőbb környezet alakul ki. Megnő a beépíthető és megművelhető földterületek száma, ami hozzájárul a vállalkozások betelepüléséhez, majd hosszú távon a gazdasági aktivitás és a foglalkoztatás növekedéséhez.
2011. december 1.

(Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája)