http://www.mernokkapu.hu Nyomtatás
 
2011-11-29 16:23

Kerüljön új alapokra az Energia Charta

|
Kovács Tamás Iván, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium európai uniós és nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára képviselte Magyarországot az Energia Charta Konferencia 22. ülésén, 2011. november 29-én, Szófiában.

Kovács Tamás Iván a Konferencián elmondta: az energiabiztonság megerősítése és a kibocsátás-csökkentési célok elérése érdekében mielőbb szükség van az Energia Chartát megalapító szerződés modernizálására. A helyettes államtitkár hozzátette: Magyarország támogatja a nemzetközi egyezmény új alapokra helyezését a 2010 végén kitűzött menetrend szerint, amely különös hangsúlyt fordít a globális energiapiac megváltozott körülményeiből adódó problémák hatékony kezelésére.
Magyarország földrajzi helyzete miatt energetikai tranzit-országnak számít Kelet és Nyugat között, ezért érdekelt az Energia Charta ún. Tranzit Jegyzőkönyvének kidolgozásával kapcsolatos együttműködések megújításában is.

Az Energia Charta jelenleg az egyetlen jogilag kötelező erejű multilaterális energetikai megállapodás, az energiatermelő és energiafogyasztó államok között együttműködés és az esetleges viták rendezésének fóruma. Az 1994-ben megkötött és 1998-ban érvénybe lépett Energia Charta Szerződéshez és az Energiahatékonysági Jegyzőkönyvhöz a mai napig 51 állam csatlakozott. Az Energia Charta Szerződése többek között az energiahordozók, energiatermékek és a kapcsolódó eszközök szabad kereskedelmének biztosítását, az energiatermelés és -felhasználás káros hatásainak csökkentését, és az energiahatékonyság növelését tűzte ki célul.
2011. november 29.

(Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, Kommunikációs Főosztály)